01.02.2022 11:18
onlineshopping
ZAGREB, 31. siječnja 2022. (Hina) - Većina građana primorana je kupiti novi elektronički uređaj jer im je popravak neisplativ, pokazuju rezultati istraživanja eurozastupnice Biljane Borzan (S&D/SDP) koje je predstavila u ponedjeljak u Kući Europe.

Novi uređaj kupilo je 81 posto građana jer je popravak starog bio neisplativ, njih 72,9 posto odlučilo se na kupnju jer nije bilo mogućnosti da se popravi stari, a njih 43,4 posto to je učinilo jer servis nije bio dostupan. To su rezultati istraživanja koje je provela agencija Hendal na uzorku od 800 ispitanika u studenom 2021. Ispitanici su anketu ispunjavali online.

"Po meni je ovo nešto što je zaista žalosno jer mi želimo s jedne strane zaštititi potrošače da ne troše novce kupujući iznova nove aparate, a naravno, obzirom da je Europska unija sada izrazito zeleno orijentirana, to su politike koje su apsolutno broj jedan u svim našim zakonima", rekla je Borzan, članica Odbora EP-a za unutarnje tržište i zaštitu potrošača. Pri kupnji elektroničkih uređaja građani očekivano najviše gledaju cijenu (90,6 posto) pa očekivano trajanje uređaja (89,6 posto), duljinu jamstva (82,8 posto), dostupnost servisa i rezervnih dijelova (80,3 posto), dok je tek na zadnjem mjestu briga o utjecaju na okoliš (56 posto). 

Građani najmanje vjeruju institucijama 

"Kada donosimo zakone, nastojimo zaista u svakom ugraditi taj jedan zeleni, ekološki dio, razmišljajući kakav će utjecaj taj zakon imati na okoliš i budućnost planeta", dodaje. "Čak 94 posto građana smatra kako bi uređaji trebali trajati dulje te su im trajnost i dostupnost popravka najvažniji faktori pri kupovini. Upravo zato sam jedna od autorica rezolucije o pravu na popravak koja među ostalim poziva i na uvođenje nove oznake popravljivosti. Na svakom uređaju treba biti označeno koliko je očekivano vrijeme trajanja, kakva je dostupnost i cijena rezervnih dijelova i servisa. S tim se slaže čak 78 posto naših građana", navela je Borzan. Najviše povjerenja u slučaju potrebe za reklamacijom građani imaju u udruge potrošača, slijede ih trgovci i proizvođači. Najmanje vjeruju državnim institucijama, u njih ima povjerenja tek 18,4 posto građana. Na vrhu elektroničkih uređaja koji se najviše kvare u Hrvatskoj su mobiteli, tableti i printeri, dok su mikrovalne, digitalne kamere i fotoaparati i hladnjaci u kategoriji nešto dulje trajnosti. Mobiteli su na prvom mjestu kao i u većini država članica EU-u. Primjerice, u Njemačkoj su to još printeri, perilice rublja, aparati za kavu i perilice posuđa, u Belgiji televizori, printeri, perilice rublja i aparati za kavu, a u Španjolskoj printeri, usisavači, televizori i tableti. Perilice rublja se pak najviše kvare u Francuskoj, Portugalu i Nizozemskoj.

Rezolucija o pravu na popravak u ožujku

Borzan je kao pozitivan primjer izdvojila Francusku koja je već usvojila zakon kojim je uvela oznake "popravljivosti" na uređaje te mjerače korištenja, kako bi potrošač u svakom trenutku znao što od kupljenog proizvoda može očekivati. Osim Francuske, Švedska je uvela porezne olakšice za popravak uređaja, a u Austriji se proizvodi dobrovoljno označavaju oznakom minimalnog trajanja. Eurozastupnica je glavna autorica Socijalista i demokrata za rezoluciju Europskog parlamenta o pravu na popravak i vjeruje da će izglasavanje te rezolucije doći na red u ožujku, a nakon toga očekuje brz odgovor Europske komisije i da se već na proljeće počne raditi na izradi zakona. No dodaje da Hrvatsku, po uzoru na druge zemlje, ništa ne sprječava da se sama pokrene. "Ima krasnih primjera dobre prakse koji su provedivi bez da otkrivate toplu vodu", istaknula je Borzan."Sve teme koje ja otvaram i o kojima progovaram našoj javnosti, uključujući i ovu, hrvatska vlada može nastaviti sama, ne čekajući EU", rekla je Borzan. Pritom je objavila upozorenje o tome kako stoji Hrvatska u zašiti potrošača. Hrvatska pri dnu po pravima potrošača, rekla je Borzan.

Temeljni kapital u eurimaZAGREB, 21. ožujka 2023. (Hina) - Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama Republike Hrvatske za siječanj ove godine iznosila je 1.094 eura, što je nominalno i realno više za 4,6 posto u odnosu na prosinac, dok je na godišnjoj razini, prema siječnju lani, nominalno viša za 11,7 posto, a realno niža za 0,9 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) objavljeni u utorak.  

ZAGREB, 21. ožujka 2023. (Hina) - Najbolja lokalna sredina za poduzetništvo je Sveta Nedelja, pokazao je UGP indeks lakoće poslovanja, istraživanje koje je Udruga Glas poduzetnika (UGP) provela među hrvatskim poduzetnicima, mahom svojim članovima. 

ZAGREB, 21. ožujka 2023. (Hina) - Trgovački sud u Zagrebu za 17. travnja zakazao je ročište o prijedlogu za otvaranje stečaja Geothermal solutions, tvrtke poduzetnika Dragana Jurilja i Gorana Pavlovića, za koju je utvrđeno da je lani u studenome imala 1,19 milijuna kuna neizvršenih osnova za plaćanje.

ZAGREB, 17. ožujka 2023. (Hina) - Potrošačke cijene u Hrvatskoj bile su u veljači 12 posto više u odnosu na isti mjesec prošle godine, što znači da je inflacija oslabila treći mjesec zaredom, pokazuju drugi podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS), objavljeni u petak.

ZAGREB, 20. ožujka 2023. (Hina) - Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) u ponedjeljak je u sklopu osmog po redu natječaja, počela zaprimati zahtjeve za subvencioniranje stambenih kredita, a u prvih oko pola sata banke su predale 298 zahtjeva svojih klijenata.