01.02.2022 10:36
BRUXELLES, 31. siječnja 2022. (Hina/dpa) - Europska komisija pokrenula je istragu kako bi utvrdila jesu li njemačko državno željezničko poduzeće Deutsche Bahn i njegova podružnica DB Cargo aranžmanom o knjiženju gubitaka prekršili europske propise o državnoj pomoći. 
EK je u ponedjeljak priopćio kako je primio pritužbu na DB Cargo, čije kontinuirane gubitke preuzima matična kompanija, prema dogovoru iz 2012. godine. Taj je dogovor, uz druge mjere, mogao osigurati DB Cargu prednost u odnosu na konkurente jer mu je omogućio da ulaže u rast i širenje poslovanja i u proširenje flote, unatoč tome što nije poslovao u plusu, stoji u žalbi, prema navodima Komisije. Njemačka vlada i drugi dioničari imat će sada priliku da zajedno s neimenovanim podnositeljem žalbe dostave argumente kojima će je pobijati ili potkrepljivati, dodao je Bruxelles.

Pokretanje istrage ne znači samo po sebi da su kompanija i vlada prekršile propise o tržišnom natjecanju, no, ako regulator utvrdi da jesu, može im izreći pozamašne novčane kazne, podsjeća agencija dpa. DB dominira na njemačkom tržištu međugradskog prijevoza svojim Intercity Expressom (ICE) i Intercity vlakovima. DB Cargo ima nešto više konkurenata, ali još uvijek kontrolira gotovo polovinu tržišta željezničkog prometa, prema brojkama koje je objavila kompanija.

CESTAZAGREB, 23. ožujka 2023. (Hina) - Autobusni prijevoznici iz Udruge hrvatskih autobusnih javno-linijskih prijevoznika (UHAJLP) napuštaju radnu skupinu Ministarstva mora, prometa i infrastrukture (MMPI) za izradu novog zakona o prijevozu u cestovnom prometu, nezadovoljni novom definicijom kabotaže u međunarodnom prijevozu, koja dugoročno dovodi u pitanje opstojnost niza njihovih linija.

BERLIN, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Njemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser izjavila je da će istražiti bliske veze između Deutsche Telekoma i kineskog proizvođača opreme za mobilne mreže Huawei, objavio je njemački list Handelsblatt.

TORINO, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Google je u četvrtak objavio da u Italiji planira uspostaviti još jednu bazu podatkovnih centara za računalstvo u oblaku, odabravši za sjedište nove "regije" Torino. 

OSIJEK 23. ožujka 2023. - Američka kompanija Jabil potvrdila je u četvrtak kako u u Osijeku planira gradnju velikog centra izvrsnosti za proizvodnju, u kojem se predviđa zapošljavanje više od 1.500 radnika, čime bi tvrtka postala jedan od najvećih poslodavaca u Slavoniji.

BERLIN, 22. ožujka 2023. (Hina/Reuters/dpa) - Visoka inflacija u Njemačkoj smanjila je potrošnju, a podignute kamatne stope odvraćaju kompanije od ulaganja, što će zakočiti njemačko gospodarstvo u ovoj i idućoj godini, upozorili su u srijedu vladini ekonomski savjetnici.