27.01.2022 14:07
AVION
ZAGREB, 27. siječnja 2022. (Hina) - Hrvatska kontrola zračne plovidbe (HKZP) potpisala je memorandum o suradnji s njemačkom tvrtkom DFS Aviation Services (DAS), a kroz koju žele modernizirati zračni promet u regiji i pozicionirati se kao regionalni centar znanja kontrole zračnog prometa, izvijestili su u četvrtak iz HKZP-a.   
Memorandum o suradnji potpisan je na rok od dvije godine, a odnosi se na buduće projekte za pružatelje usluga u zračnoj plovidbi i zračne luke u jugoistočnoj Europi, ističu iz HKZP-a na upit Hine. U priopćenju napominju da je njemački DFS Aviation Services (DAS) jedna od vodećih međunarodnih tvrtki za upravljanje zračnim prometom te će, nakon nekoliko uspješno realiziranih zajedničkih projekata s njima, HKZP i DAS ojačati suradnju kroz dodatne projekte osposobljavanja u zrakoplovstvu i zajedničko sudjelovanje u konzultantskim i operativnim projektima za pružatelje usluga u zračnoj plovidbi i zračne luke u jugoistočnoj Europi. "U HKZP-u gradimo znanje i kapacitete potrebne da bismo bili prepoznati kao centar znanja o kontroli letenja u široj regiji i investiramo u njih. Tijekom protekle dvije godine u povećanje kapaciteta i sigurnosti zračnog prometa uložili smo 117 milijuna kuna, a uspostavili smo i cjeloviti nacionalni sustav osposobljavanja kontrolora zračnog prometa, po čemu smo također lideri u regiji. To prepoznaju naš partneri, poput njemačkog industrijskog lidera DAS-a, a sve više i kolege iz susjednih zemalja", poručio je u priopćenju direktor HKZP-a Vlado Bagarić.

Direktor DAS-a Andreas Pötzsch istaknuo je pak da u budućnosti žele udružiti stručna znanja i raditi na projektima za korisnike koje će zajednički podići na višu razinu. DAS je certificirani pružatelj usluga upravljanja zračnim prometom koji prilagođenim sustavima, edukacijama i uslugama pruža usluge za više od 200 klijenata diljem svijeta. Dio je grupe DFS (Deutsche Flugsicherung GmbH) koja pokriva usluge izrade i implementacije sustava zračnog prometa, konzultacija i osposobljavanja, a surađuje s partnerima i klijentima u više od 70 zemalja, što je čini jednim od globalnih lidera u tom području.

Temeljni kapital u eurimaZAGREB, 21. ožujka 2023. (Hina) - Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama Republike Hrvatske za siječanj ove godine iznosila je 1.094 eura, što je nominalno i realno više za 4,6 posto u odnosu na prosinac, dok je na godišnjoj razini, prema siječnju lani, nominalno viša za 11,7 posto, a realno niža za 0,9 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) objavljeni u utorak.  

ZAGREB, 21. ožujka 2023. (Hina) - Najbolja lokalna sredina za poduzetništvo je Sveta Nedelja, pokazao je UGP indeks lakoće poslovanja, istraživanje koje je Udruga Glas poduzetnika (UGP) provela među hrvatskim poduzetnicima, mahom svojim članovima. 

ZAGREB, 21. ožujka 2023. (Hina) - Trgovački sud u Zagrebu za 17. travnja zakazao je ročište o prijedlogu za otvaranje stečaja Geothermal solutions, tvrtke poduzetnika Dragana Jurilja i Gorana Pavlovića, za koju je utvrđeno da je lani u studenome imala 1,19 milijuna kuna neizvršenih osnova za plaćanje.

ZAGREB, 17. ožujka 2023. (Hina) - Potrošačke cijene u Hrvatskoj bile su u veljači 12 posto više u odnosu na isti mjesec prošle godine, što znači da je inflacija oslabila treći mjesec zaredom, pokazuju drugi podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS), objavljeni u petak.

ZAGREB, 20. ožujka 2023. (Hina) - Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) u ponedjeljak je u sklopu osmog po redu natječaja, počela zaprimati zahtjeve za subvencioniranje stambenih kredita, a u prvih oko pola sata banke su predale 298 zahtjeva svojih klijenata.