27.01.2022 14:04
STOCKHOLM/BERLIN, 27. siječnja 2022. (Hina/Reuters) - Njemački proizvođač poslovnog softera SAP objavio je u četvrtak da će kupiti većinski udio u američkoj fintech kompaniji Taulia u sklopu širenja poslovanja na financiranje nabavnih lanaca i upravljanje obrtnim kapitalom. 
SAP je potvrdio preliminarne rezultate u četvrtom tromjesečju prošle godine, prema kojima mu je prihod porastao šest posto, na 7,98 milijardi ura. Prihod od poslovanja u oblaku uvećan je 28 posto, na 2,61 milijardu eura. Prodaja licenci za softver i usluge podrške donijele su mu prihod od 4,38 milijardi eura, manji za četiri posto nego u istom razdoblju 2020.Dobit nakon poreza smanjena je za četvrtinu, na 1,45 milijardi eura. U cijeloj prošloj godini prihod mu je porastao dva posto, na 27,8 milijardi eura. Poslovanje u oblaku bilježilo je procvat, uz skok prihoda za 17 posto, na 9,4 milijarde eura. U 2022. taj bi dio poslovanja trebao bilježiti još snažniji rast, budući da sve više tvrtki prebacuje IT strukturu u oblak, pa bi SAP-ov prihod trebao dosegnuti 11,55 milijardi do 11,85 milijardi eura.

Kompanija je objavila i da je kupila većinski udio u američkoj kompaniji Taulia kako bi osigurala više poslova kroz financiranje nabavnih lanaca. Taulia surađuje s financijskim institucijama kako bi dobavljačima koji koriste njezinu platformu omogućila plaćanje isporučene robe i usluga u kratkom roku. Tržište tih usluga znatno je poraslo zbog pandemije koja je izazvala poremećaje u nabavnim lancima. SAP nije otkrio koliko je platio za udio u Tauliji, ali izvršni direktor Christian Klein rekao je da je iznos manji od milijardu dolara. Taulia je prikupila više od 200 milijuna dolara kapitala od tvrtki kao što su Trinity Ventures, Questmark Partner i Lakestar. SAP je istaknuo da traže i mogućnosti širenja u metaverzumu, virtualnim mrežnim svjetovima u kojima ljudi mogu raditi, igrati se i družiti. Mnogi klijenti žele da udruženim snagama krenemo u metaverzum, zbog zanimljivih poslovnih mogućnosti, navodi Klein.

CESTAZAGREB, 23. ožujka 2023. (Hina) - Autobusni prijevoznici iz Udruge hrvatskih autobusnih javno-linijskih prijevoznika (UHAJLP) napuštaju radnu skupinu Ministarstva mora, prometa i infrastrukture (MMPI) za izradu novog zakona o prijevozu u cestovnom prometu, nezadovoljni novom definicijom kabotaže u međunarodnom prijevozu, koja dugoročno dovodi u pitanje opstojnost niza njihovih linija.

BERLIN, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Njemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser izjavila je da će istražiti bliske veze između Deutsche Telekoma i kineskog proizvođača opreme za mobilne mreže Huawei, objavio je njemački list Handelsblatt.

TORINO, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Google je u četvrtak objavio da u Italiji planira uspostaviti još jednu bazu podatkovnih centara za računalstvo u oblaku, odabravši za sjedište nove "regije" Torino. 

OSIJEK 23. ožujka 2023. - Američka kompanija Jabil potvrdila je u četvrtak kako u u Osijeku planira gradnju velikog centra izvrsnosti za proizvodnju, u kojem se predviđa zapošljavanje više od 1.500 radnika, čime bi tvrtka postala jedan od najvećih poslodavaca u Slavoniji.

BERLIN, 22. ožujka 2023. (Hina/Reuters/dpa) - Visoka inflacija u Njemačkoj smanjila je potrošnju, a podignute kamatne stope odvraćaju kompanije od ulaganja, što će zakočiti njemačko gospodarstvo u ovoj i idućoj godini, upozorili su u srijedu vladini ekonomski savjetnici.