26.01.2022 11:30
google
SAN FRANCISCO, 26. siječnja 2022. (Hina/Reuters) - Google nastavlja potragu za zamjenom za 'kolačiće' koja bi trebala omogućiti kompanijama da kupuju oglasni prostor na temelju pretraživanja korisničkih podatka, ne ugrožavajući privatnost.

Google želi do kraja iduće godine obustaviti korištenje 'kolačića' za praćenje u pregledniku Chrome, što bi značilo da kompanije neće moći voditi 'dnevnik' o posjetama internetskih stranica. 'Kolačići' su male datoteke koje program za pregledavanje interneta sprema kada korisnik posjeti određenu internetsku stranicu, što joj omogućuje da ga 'prepozna' prilikom sljedećeg posjeta i ponudi mu ciljane oglase. Oglašivači, vlasnici internetskih stranica i skupine za zaštitu privatnosti pobunili su se protiv planirane tranzicije, što je natjeralo regulatore u SAD-u, Velikoj Britaniji i drugim zemljama da pomno prate Googleove planove. Kupci i prodavači oglasnog prostora na internetu proučavaju potencijalne zamjene za kolačiće, uključujući mogućnost praćenja korisnika uvjetovanjem pristupa internetskoj stranici podacima o mailu i usvajanje tehnologija koje bi Google, Mozilla i ostali mogli ugraditi u svoj softver.

Googleov prvi prijedlog, Federated Learning of Cohorts (FloC), predviđao je grupiranje korisnika u velike 'košare' koje bi algoritmi formirali na temelju posjeta internetskim stranicama u proteklom tjednu. Oglašivači bi prikazivali oglase u željenoj košari, ne znajući tko su korisnici ni kakav ih interes veže. No, tijekom prošlogodišnjih testiranja, neki su oglašivači otkrili da je FloC manje učinkovit od kolačića za odabir niše korisnika, a sustav je uključivao i rizik otkrivanja povijesti pretraživanja pojedinih korisnika, rekao je direktor Googleovih proizvoda Vinay Goel. Kompanije u 250 milijardi dolara vrijednom globalnom sektoru internetskog oglašavanja strahuju da će nakon ukidanja kolačića više ovisiti o kupovanju oglasnog prostora Googlea i Facebooka zbog njihovih velikih baza podataka korisnika.

Novi Googleov prijedlog Topics grupira pak svakog korisnika u najviše 14 košara od ukupno 350 mogućih 'košara' koje bi definirali inženjeri, , kao što su fitness i putovanja, i to na temelju trotjednog pretraživanja. Oglašivači bi pri donošenju odluke o prikazivanju oglasa koristili do tri 'košare' po korisniku. Pratilo bi se samo pretraživanje na internetskim stranicama koje omogućuju Topics, a korisnici bi mogli otkloniti vezu s temom ili potpuno isključiti tehnologiju, tumači Googlev čelnik, dodavši da će testiranje početi za nekoliko mjeseci.

Najvažnije promjene u zakonodavstvuBERLIN, 28. ožujka 2023. (Hina) - Dan nakon općeg štrajka prometnog sektora u Njemačkoj stanje u prometu u utorak se normaliziralo, a sindikati i poslodavci ponovno pregovaraju o kolektivnim ugovorima.

KOPRIVNICA, 28. ožujka 2023. (Hina) - Radovi na izgradnji novog Podravkinog logističko-distributivnog centra otvoreni su danas na prostoru pored proizvodnih pogona Podravke u Koprivnici.

ZAGREB, 28. ožujka 2023. (Hina) - Presuda kojom tvrtka Danka Končara mora platiti nakladniku portala Direktno ostatak iznosa ugovorenog za pisanje i objavu neoznačenih promo tekstova skrenula je pozornost na takav oblik prikrivenog oglašavanja koji medijska struka osuđuje i pripisuje srozavanju novinarskog profesionalizma.

SAN FRANCISCO, 27. ožujka 2023. (Hina/AFP) – Umjetnici ogorčeni umjetnom inteligencijom koja u sekundi kopira stilove na čiji su razvoj žrtvovali godine vode bitku na internetu i na sudu. 

HANOVER, 24. ožujka 2023. (Hina/Dpa) - Njemački turoperator TUI objavio je u petak da je pokrenuo program dokapitalizacije vrijedan 1,8 milijardi eura koji će mu olakšati povrat državne pomoći iz razdoblja pandemije covida 19.Tvrtka će ponuditi 328,91 milijun novih dionica, i to u omjeru od osam novih dionica za tri 'stare'.