25.01.2022 10:33
AMSTERDAM, 24. siječnja 2022. (Hina/Reuters/STA) - Nizozemski Philips u ponedjeljak je priopćio kako očekuje snažan oporavak u drugoj polovini godine, dok će se snažan pad uzrokovan globalnom nestašicom dijelova za uređaje vjerojatno zadržati u narednim mjesecima.
Nizozemski proizvođač elektronike široke potrošnje Philips prošle je godine ostvario 17,2 milijarde eura prihoda, za 1,2 posto manje nego 2020.Prošle je godine prodao odjel kućanskih aparata za oko 3,7 milijardi dolara kineskom investicijskom fondu Hillhouse Capital. Ta prodaja pozitivno je utjecala na dobit, koja je prošle godine bila za 2,75 puta veća u odnosu na 2020., od 3,3 milijarde eura. Prodaja je pala za 1,2 posto na godišnjoj razini, na 17,2 milijarde eura. Dobit je u posljednja tri mjeseca 2021. pala za 75 posto, na 151 milijun eura.

Philips je početkom siječnja upozorio da će problemi u lancu opskrbe utjecati na dobit i da je potrebno proširiti proces opoziva potencijalno štetnih uređaja za liječenje apneje, pa su se njegove dionice strmoglavile za više od 15 posto. „Očekujemo da ćemo godinu započeti s padom prodaje, nakon čega slijedi oporavak i jaka druga polovina godine”, rekao je glavni izvršni direktor Frans van Houten .Usporediva prodaja bi u 2022. trebala rasti između tri i pet posto, uz poboljšanje prilagođene zarade prije kamata, poreza i amortizacije (EBITA), dodao je. Ukupni rast umanjit će problem vezan za štetne uređaje budući da kompanija još uvijek radi na masovnom opozivu uređaja za pomoć pri disanju koji su lansirani prošle godine. Kompanija se suočava s više od stotinu grupnih tužbi zabrinutih pacijenata koji tvrde da pjena u spornim uređajima možda uzrokuje rak ili druge zdravstvene probleme. Očekuje se da će rast, isključujući taj odjel, dosegnuti pet do šest posto, rekao je Van Houten.

Philips je izdvojio 725 milijuna eura za popravak i zamjenu oko pet milijuna uređaja diljem svijeta, no taj iznos ne pokriva moguće troškove sudskih sporova. Strah od velikih potraživanja već je smanjio tržišnu vrijednost Philipsa za oko 15 milijardi eura u zadnjih devet mjeseci. Kompanija je priopćila da je njezina usporediva prodaja pala za 10 posto u četvrtom tromjesečju 2021., dok je prilagođena EBITA pala 35 posto, na 647 milijuna eura.

CESTAZAGREB, 23. ožujka 2023. (Hina) - Autobusni prijevoznici iz Udruge hrvatskih autobusnih javno-linijskih prijevoznika (UHAJLP) napuštaju radnu skupinu Ministarstva mora, prometa i infrastrukture (MMPI) za izradu novog zakona o prijevozu u cestovnom prometu, nezadovoljni novom definicijom kabotaže u međunarodnom prijevozu, koja dugoročno dovodi u pitanje opstojnost niza njihovih linija.

BERLIN, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Njemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser izjavila je da će istražiti bliske veze između Deutsche Telekoma i kineskog proizvođača opreme za mobilne mreže Huawei, objavio je njemački list Handelsblatt.

TORINO, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Google je u četvrtak objavio da u Italiji planira uspostaviti još jednu bazu podatkovnih centara za računalstvo u oblaku, odabravši za sjedište nove "regije" Torino. 

OSIJEK 23. ožujka 2023. - Američka kompanija Jabil potvrdila je u četvrtak kako u u Osijeku planira gradnju velikog centra izvrsnosti za proizvodnju, u kojem se predviđa zapošljavanje više od 1.500 radnika, čime bi tvrtka postala jedan od najvećih poslodavaca u Slavoniji.

BERLIN, 22. ožujka 2023. (Hina/Reuters/dpa) - Visoka inflacija u Njemačkoj smanjila je potrošnju, a podignute kamatne stope odvraćaju kompanije od ulaganja, što će zakočiti njemačko gospodarstvo u ovoj i idućoj godini, upozorili su u srijedu vladini ekonomski savjetnici.