25.01.2022 10:33
TOKIO, 24. siječnja 2022. (Hina/Reuters) - Japanski Panasonic započet će s proizvodnjom nove litij-ionske baterije namijenjene Tesli već od 2023. godine, u što planira uložiti oko 80 milijardi jena (705 milijuna dolara) i to u tvornice u Japanu, izvijestio je u ponedjeljak japanski poslovni portal Nikkei.
Punjive litij-ionske baterije bi mogle pomoći da električna vozila (EV) budu privlačnija za vozače tako što bi povećale domet vožnje za oko petinu, piše Nikkei na navodeći izvor. "Proučavamo razne mogućnosti masovne proizvodnje uključujući testnu proizvodnu liniju koju uspostavljamo ove poslovne godine", priopćio je Panasonic. Panasonic je u listopadu predstavio bateriju formata 4680 (46 milimetara širine i 80 milimetara visine). 

Očekuje se da će to pomoći američkom proizvođaču električnih vozila da smanji troškove proizvodnje. Japanska kompanija proizvodit će 4680 baterije u tvornici na zapadu Japana, s proizvodnjom dostatnom za oko 150.000 vozila, priopćio je Nikkei. Panasonic je jedini proizvođač razvijenije Tesline baterije što mu osigurava poziciju ključnog dobavljača američke kompanije, barem za skuplje modele automobila, unatoč tome što taj proizvođač električnih vozila traži dobavljače baterija u Kini i drugdje.

CESTAZAGREB, 23. ožujka 2023. (Hina) - Autobusni prijevoznici iz Udruge hrvatskih autobusnih javno-linijskih prijevoznika (UHAJLP) napuštaju radnu skupinu Ministarstva mora, prometa i infrastrukture (MMPI) za izradu novog zakona o prijevozu u cestovnom prometu, nezadovoljni novom definicijom kabotaže u međunarodnom prijevozu, koja dugoročno dovodi u pitanje opstojnost niza njihovih linija.

BERLIN, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Njemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser izjavila je da će istražiti bliske veze između Deutsche Telekoma i kineskog proizvođača opreme za mobilne mreže Huawei, objavio je njemački list Handelsblatt.

TORINO, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Google je u četvrtak objavio da u Italiji planira uspostaviti još jednu bazu podatkovnih centara za računalstvo u oblaku, odabravši za sjedište nove "regije" Torino. 

OSIJEK 23. ožujka 2023. - Američka kompanija Jabil potvrdila je u četvrtak kako u u Osijeku planira gradnju velikog centra izvrsnosti za proizvodnju, u kojem se predviđa zapošljavanje više od 1.500 radnika, čime bi tvrtka postala jedan od najvećih poslodavaca u Slavoniji.

BERLIN, 22. ožujka 2023. (Hina/Reuters/dpa) - Visoka inflacija u Njemačkoj smanjila je potrošnju, a podignute kamatne stope odvraćaju kompanije od ulaganja, što će zakočiti njemačko gospodarstvo u ovoj i idućoj godini, upozorili su u srijedu vladini ekonomski savjetnici.