25.01.2022 10:40
AVION
PARIZ, 24. siječnja 2022. (Hina/Reuters) - Boeing je izvijestio da ulaže dodatnih 450 milijuna dolara u Wisk, kompaniju koja se bavi razvojem autonomnih letećih taksija.

Kalifornijski Wisk, kojeg su osnovali Boeing i kompanija koju je pokrenuo suosnivač Google Larry Page, a bavi se zračnim vozilima Kitty Hawk, jedan je od desetak proizvođača električnih zrakoplova za okomito polijetanje i slijetanje (eVTOL), ali se razlikuje po tome što je usmjerena na postizanje autonomnosti leta. "Smatramo da je to velika strateška prednost Wiska, usmjeriti se izravno na autonomne zrakoplove, uvodeći te principe na svakoj razini dizajna i razvoja", rekao je glavni direktor strategije Boeinga Marc Allen.

Odluka da se preskoči generacija eVTOL-a kojima se upravlja, a koje razvijaju neovisni start upovi i neke zrakoplovne skupine, podrazumijeva kasnije predstavljanje od ciljanog 2024. kojeg predviđa većina konkurenata. Boeing je odbio dati datum za ono što naziva šestom generacijom putničkog vozila Wisk, ali su industrijski izvori rekli da postoji ideja da ih se predstavi za certifikaciju oko 2028. godine. Boeing je priopćio da će to biti prvo autonomno vozilo za prijevoz putnika koje će biti certificirano u SAD-u.

AVIONZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Kompanija FACC, tehnološki partner globalne zrakoplovne industrije, u 2022. je ostvarila prihode od prodaje od 607 milijuna eura, što je porast na godišnjoj razini za 22 posto, a lani je ukupno zaposlila 381 novog radnika, od čega dio njih i u proizvodnom pogonu u Jakovlju u Zagrebačkoj županiji.

MOSKVA, 29. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Najveći ruski proizvođač nafte Rosneft objavio je u srijedu da je s najvećom indijskom rafinerijom Indian Oil Corp potpisao ugovor koji predviđa znatno veće isporuke više vrsta nafte. 

ZAGREB, 30. ožujka 2023. (Hina) - U Hrvatskoj je u veljači potrošnja u maloprodaji realno porasla 0,4 posto na godišnjoj razini, što predstavlja rast drugi mjesec zaredom, ali sporiji nego mjesec dana prije. 

ZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Europska komisija odobrila je u utorak Googleovo preuzimanje Photomatha, zaključivši da "neće potaknuti zabrinutost za tržišno natjecanje u Europskom ekonomskom području (EEA)".

ZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Hrvatska se mora brže prilagođavati promjenama koje na tržištu rada donose zelena i digitalna tranzicija i potaknuti povratak iseljenih stvaranjem povoljnije poslovne klime, složili su se u srijedu sudionici Eurotribine na temu Europske godine vještina.