24.01.2022 10:30
HAMBURG, 21. siječnja 2022. (Hina/dpa) - Udruga škotskih proizvođača viskija (SWA) dobila je nakon mnogo godina pravnu bitku protiv njemačke destilerije kojoj je njemački sud zabranio upotrebu naziva Glen Buchenbach. 
Viši regionalni sud u Hamburgu odbio je žalbu destilerije na presudu nižeg suda koji je zaključio da je korištenjem imena Glen Buchenbach prekršila propise EU-a o žestokim pićima. Škotski proizvođači podnijeli su tužbu protiv destilerije, tvrdeći da Glen u njezinom imenu navodi na pogrešan zaključak da viski potječe iz Škotske, a regionalni sud prihvatio je 2019. njihov argument.

Viši regionalni sud potvrdio je u četvrtak tu presudu. "Oznake zemljopisnog podrijetla u prehrambenom sektoru posebno su zaštićene, ne samo od obmanjujuće upotrebe, već i od aluzija u nazivima drugih proizvoda", rekla je glasnogovornica suda. Njemačka destilerija ne može se žaliti na presudu, osim ako ne odluči zatražiti mišljenje njemačkog Vrhovnog suda. "Poštujemo i prihvaćamo presudu, naravno, ali je ne razumijemo", rekao je jedan od zastupnika destilerije Waldhorn Jürgen Klotz. Tvrdi da su predočili brojne dokaze da Glen, izraz za dolinu, nije škotskog podrijetla pa se ne može s njime povezati. "Mogli bismo reći da je sud službeno potvrdio da doline postoje samo u Škotskoj", rekao je Klotz. Na web stranici SWA navodi se ne samo Glen, već i pojmovi kao što su Loch i Highland, koje po njihovim tvrdnjama proizvođači pića koriste kako bi sugerirali povezanost sa Škotskom. Isticanje tartana, kiltova i gajdi na etiketama također se smatra kršenjem propisa.

SWA je od destilerije Waldhorn zatražio da prestane koristiti naziv Glen 2013., a sudski postupak protegnuo se na idućih devet godina, uključujući i kratko pojavljivanje pred Sudom EU-a 2018. godine. Tvrtka se odupirala zahtjevu za promjenom imena što je dulje mogla, rekao je njezin pravni zastupnik. "Izdržali smo jako dugo i stvarno smo se dobro borili, ali protivnik je jednostavno jači i ima više resursa", zaključio je Klotz.

NekretninaZAGREB, 30. ožujka 2023. (Hina) - Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) s današnjim je danom zaprimila 1.505 zahtjeva za subvencionirane stambene kredite, izvijestilo je u četvrtak Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine.

ZAGREB, 30. ožujka 2023. (Hina) - Trgovački lanac Konzum u ovoj će godini uložiti 25 milijuna eura u širenje i modernizaciju svoje maloprodajne mreže, izvijestili su u četvrtak iz tog trgovačkog lanca iz sastava Fortenova grupe

RIJEKA, 30. ožujka 2023. (Hina) - Rijeka Gateway bit će prvi terminal u regiji na kojem će sve kontejnerske dizalice, obalne i mosne, biti na daljinsko upravljanje iz centralne upravljačke sobe, priopćeno je u četvrtak iz te tvrtke.  

ZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Kompanija FACC, tehnološki partner globalne zrakoplovne industrije, u 2022. je ostvarila prihode od prodaje od 607 milijuna eura, što je porast na godišnjoj razini za 22 posto, a lani je ukupno zaposlila 381 novog radnika, od čega dio njih i u proizvodnom pogonu u Jakovlju u Zagrebačkoj županiji.

MOSKVA, 29. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Najveći ruski proizvođač nafte Rosneft objavio je u srijedu da je s najvećom indijskom rafinerijom Indian Oil Corp potpisao ugovor koji predviđa znatno veće isporuke više vrsta nafte.