20.01.2022 11:08
Rimac
ZAGREB, 19. siječnja 2022. (Hina) - Vozila s motorima s unutarnjim izgaranjem i dalje će biti vodeći izbor američkih kupaca, interes za električna vozila na baterije najveći je u Republici Koreji, Kini i Njemačkoj, dok su Japanci skloniji hibridnim električnim vozilima, pokazalo je Deloitteovo istraživanje.
Deloittovo ispitivanje stavova kupaca automobila provedeno na više od 26 tisuća potrošača iz 25 država, pokazalo je da se mnogi kupci zbog ograničenja s kojima se vozači električnih vozila još uvijek susreću, i dalje okreću provjerenim i dobro poznatim vozilima s unutarnjim izgaranjem, pa je samo dio potrošača spreman platiti napredne tehnologije. Većina ih još uvijek nije spremna platiti više od 500 američkih dolara za napredne tehnologije kao što su motori na alternativne izvore energije, kao ni za druge vrste napredne opreme uključujući autonomnu vožnju, povećanu sigurnost i povezivost. 

Vozila s motorima s unutarnjim izgaranjem tako će i dalje će biti vodeći, budući izbor američkih kupaca (69 posto), a kada je riječ o alternativnim motorima, interes potrošača za električna vozila na baterije najveći je u Republici Koreji (23 posto), Kini (17 posto) i Njemačkoj (15 posto), dok su japanski kupci (48 posto) skloniji hibridnim električnim vozilima. Većina budućih kupaca električnih vozila namjerava puniti svoja vozila kod kuće, osobito u Japanu (76 posto), Indiji (76 posto), SAD-u (75 posto) i Njemačkoj (70 posto). Potražnja za javnim punionicama najveća je u Republici Koreji (38 posto) i Jugoistočnoj Aziji (29 posto).Potrošače u Njemačkoj, Kini i SAD-u najviše brine doseg električnih vozila, dok potrošače u Aziji najviše brine nedostatak javne infrastrukture za punjenje. Kupci novih vozila još uvijek su skloniji tradicionalnoj kupnji uživo na lokaciji, nego putem virtualnih platformi. Međutim, virtualna kupovina sve je popularnija zbog praktičnosti, brzine i jednostavnosti.

Potrošači diljem svijeta u značajnom postotku preferiraju kupnju automobila uživo: u Jugoistočnoj Aziji njih 80 posto u Njemačkoj 78 posto te u SAD-u 75 posto. Usluge zajedničke mobilnosti, uključujući pretplatu na vozila i uslugu naručenog prijevoza, polako se vraćaju na razinu prije pandemije, dok su osobna vozila zadržala svoju poziciju najpoželjnijeg prijevoznog sredstva, stoji u izvješću. Usluge pretplate na vozila popularnije su na globalnim tržištima, dok interes za njih u SAD-u tek raste. Gotovo trećina američkih potrošača zainteresirana je za usluge pretplate na vozila kako bi pristupili različitim markama i modelima automobila.

Temeljni kapital u eurimaZAGREB, 21. ožujka 2023. (Hina) - Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama Republike Hrvatske za siječanj ove godine iznosila je 1.094 eura, što je nominalno i realno više za 4,6 posto u odnosu na prosinac, dok je na godišnjoj razini, prema siječnju lani, nominalno viša za 11,7 posto, a realno niža za 0,9 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) objavljeni u utorak.  

ZAGREB, 21. ožujka 2023. (Hina) - Najbolja lokalna sredina za poduzetništvo je Sveta Nedelja, pokazao je UGP indeks lakoće poslovanja, istraživanje koje je Udruga Glas poduzetnika (UGP) provela među hrvatskim poduzetnicima, mahom svojim članovima. 

ZAGREB, 21. ožujka 2023. (Hina) - Trgovački sud u Zagrebu za 17. travnja zakazao je ročište o prijedlogu za otvaranje stečaja Geothermal solutions, tvrtke poduzetnika Dragana Jurilja i Gorana Pavlovića, za koju je utvrđeno da je lani u studenome imala 1,19 milijuna kuna neizvršenih osnova za plaćanje.

ZAGREB, 17. ožujka 2023. (Hina) - Potrošačke cijene u Hrvatskoj bile su u veljači 12 posto više u odnosu na isti mjesec prošle godine, što znači da je inflacija oslabila treći mjesec zaredom, pokazuju drugi podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS), objavljeni u petak.

ZAGREB, 20. ožujka 2023. (Hina) - Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) u ponedjeljak je u sklopu osmog po redu natječaja, počela zaprimati zahtjeve za subvencioniranje stambenih kredita, a u prvih oko pola sata banke su predale 298 zahtjeva svojih klijenata.