20.01.2022 11:05
LUXEMBOURG, 19. siječnja 2022. (Hina/dpa) - Europska komisija mora Deutsche Telekomu platiti kompenzaciju za neisplaćene kamate na preplaćeni iznos kazne koju mu je izrekla zbog kršenja europskih propisa o ravnopravnom tržišnom natjecanju, presudio je Opći sud EU-a.
EK je Deutsche Telekomu 2014. izrekla kaznu od 31 milijun eura zbog kršenja propisa o ravnopravnom natjecanju na slovačkom tržištu usluga širokopojasnog pristupa internetu. Njemačka kompanija žalila se na odluku, ali je 2015. platila kaznu. Opći sud EU-a smanjio je iznos kazne za 12 milijuna eura i Europska komisija vratila je 2019. njemačkoj kompaniji taj iznos, ali je odbila platiti kamate, tvrdeći da nije ostvarila takav prihod. DT je zatražio isplatu kamata i druga najviša sudska instanca u EU presudila je u srijedu u njegovu korist. Komisija je dužna platiti kamatu čak i ako nije ostvarila takav prihod od preplaćenog iznosa dok je njime raspolagala, presudili su suci, odredivši EK da Deutsche Telekomu isplati kompenzaciju od 1,75 milijuna eura.

CESTAZAGREB, 23. ožujka 2023. (Hina) - Autobusni prijevoznici iz Udruge hrvatskih autobusnih javno-linijskih prijevoznika (UHAJLP) napuštaju radnu skupinu Ministarstva mora, prometa i infrastrukture (MMPI) za izradu novog zakona o prijevozu u cestovnom prometu, nezadovoljni novom definicijom kabotaže u međunarodnom prijevozu, koja dugoročno dovodi u pitanje opstojnost niza njihovih linija.

BERLIN, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Njemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser izjavila je da će istražiti bliske veze između Deutsche Telekoma i kineskog proizvođača opreme za mobilne mreže Huawei, objavio je njemački list Handelsblatt.

TORINO, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Google je u četvrtak objavio da u Italiji planira uspostaviti još jednu bazu podatkovnih centara za računalstvo u oblaku, odabravši za sjedište nove "regije" Torino. 

OSIJEK 23. ožujka 2023. - Američka kompanija Jabil potvrdila je u četvrtak kako u u Osijeku planira gradnju velikog centra izvrsnosti za proizvodnju, u kojem se predviđa zapošljavanje više od 1.500 radnika, čime bi tvrtka postala jedan od najvećih poslodavaca u Slavoniji.

BERLIN, 22. ožujka 2023. (Hina/Reuters/dpa) - Visoka inflacija u Njemačkoj smanjila je potrošnju, a podignute kamatne stope odvraćaju kompanije od ulaganja, što će zakočiti njemačko gospodarstvo u ovoj i idućoj godini, upozorili su u srijedu vladini ekonomski savjetnici.