19.01.2022 08:54
STOCKHOLM, 18. siječnja 2022. (Hina/Reuters) - Švedski proizvođač telekomunikacijske opreme Ericsson podnio je novu tužbu protiv američkog proizvođača iPhonea Applea zbog povrede patenata za 5G tehnologiju. 
Tvrtke su već podigle međusobne tužbe u Sjedinjenim Državama jer su im propali pregovori o obnavljaju sedmogodišnjeg ugovora o licenciranju telekomunikacijskih patenata koji su sklopile 2015. godine. Ericsson je prvu tužbu podnio u listopadu lani, tvrdeći da Apple pokušava neprimjereno smanjiti visinu rojaliteta. Apple je uzvratio tužbom u prosincu, optužujući švedsku tvrtku da koristi "taktiku čvrste ruke" kako bi ih prislila na obnovu ugovora o licenciranju. "Budući da je prethodni ugovor istekao, a nismo uspjeli postići dogovor o uvjetima i opsegu nove licence, Apple sada koristi našu tehnologiju bez licence", rekao je glasnogovornik Ericssona. Iz Applea nisu odmah bili dostupni za odgovor na upit da komentiraju tužbu.

Tužbe zbog povrede patenata uobičajena su praksa među tehnološkim tvrtkama jer bi svaki ušteđeni dolar mogao donijeti značajne iznose tijekom trajanja ugovora budući da tvrtke poput Ericssona naplaćuju između 2,5 i pet dolara za svaki 5G mobitel. Švedski proizvođač tk-opreme ulaže svake godine oko pet milijardi dolara u istraživanje, ima u portfelju više od 57.000 patenata, a pripadajući rojaliteti zaslužni su za približno trećinu njegove operativne dobiti. Prošle godine Ericsson je postigao nagodbu sa Samsungom nakon višemjesečne sudske bitke oko povrede patenata, koja je nakratko naštetila njegovoj kvartalnoj dobiti, podsjeća Reuters.

CESTAZAGREB, 23. ožujka 2023. (Hina) - Autobusni prijevoznici iz Udruge hrvatskih autobusnih javno-linijskih prijevoznika (UHAJLP) napuštaju radnu skupinu Ministarstva mora, prometa i infrastrukture (MMPI) za izradu novog zakona o prijevozu u cestovnom prometu, nezadovoljni novom definicijom kabotaže u međunarodnom prijevozu, koja dugoročno dovodi u pitanje opstojnost niza njihovih linija.

BERLIN, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Njemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser izjavila je da će istražiti bliske veze između Deutsche Telekoma i kineskog proizvođača opreme za mobilne mreže Huawei, objavio je njemački list Handelsblatt.

TORINO, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Google je u četvrtak objavio da u Italiji planira uspostaviti još jednu bazu podatkovnih centara za računalstvo u oblaku, odabravši za sjedište nove "regije" Torino. 

OSIJEK 23. ožujka 2023. - Američka kompanija Jabil potvrdila je u četvrtak kako u u Osijeku planira gradnju velikog centra izvrsnosti za proizvodnju, u kojem se predviđa zapošljavanje više od 1.500 radnika, čime bi tvrtka postala jedan od najvećih poslodavaca u Slavoniji.

BERLIN, 22. ožujka 2023. (Hina/Reuters/dpa) - Visoka inflacija u Njemačkoj smanjila je potrošnju, a podignute kamatne stope odvraćaju kompanije od ulaganja, što će zakočiti njemačko gospodarstvo u ovoj i idućoj godini, upozorili su u srijedu vladini ekonomski savjetnici.