18.01.2022 10:00
PARIZ, 17. siječnja 2022. (Hina/Reuters) - Francuski proizvođač automobila Renault izvijestio je u ponedjeljak o padu prodaje u 2021. godini koju je obilježila nestašica čipova, prouzročivši probleme u proizvodnji vozila širom svijeta.
Grupa Renault prodala je prošle godine 2,6 milijuna automobila i lakih vozila, za 4,5 posto manje nego u godini ranije. Prodaja marke Renault pala je 5,3 posto dok je prodaja jeftinijeg brenda Dacia porasla za 3,1 posto. Prodaja Lade gotovo je stagnirala a ona sportskog modela Alpine skočila je 74 posto. Izvršni direktor Luca de Meo preusmjerio je fokus s povećanja obujma prodaje na "kreiranje vrijednosti", a u kompaniji ističu da "politika prodaje započeta u trećem tromjesečju 2020. dovodi do povećanja udjela prodaje putem najprofitabilnijih kanala". Šef prodaje brenda Renault Fabrice Cambolive rekao je da očekuje njegov rast u kategoriji neto prihoda po modelu u ovoj godini. Renault je priopćio da na pet glavnih europskih tržišta, u Francuskoj, Njemačkoj, Španjolskoj, Italiji i Ujedinjenom Kraljevstvu, udio prodaje kupcima u malprodaji sada čini 58 posto njihovih prihoda, što je šest postotnih bodova više nego u 2019., prije početka pandemije.

AVIONZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Kompanija FACC, tehnološki partner globalne zrakoplovne industrije, u 2022. je ostvarila prihode od prodaje od 607 milijuna eura, što je porast na godišnjoj razini za 22 posto, a lani je ukupno zaposlila 381 novog radnika, od čega dio njih i u proizvodnom pogonu u Jakovlju u Zagrebačkoj županiji.

MOSKVA, 29. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Najveći ruski proizvođač nafte Rosneft objavio je u srijedu da je s najvećom indijskom rafinerijom Indian Oil Corp potpisao ugovor koji predviđa znatno veće isporuke više vrsta nafte. 

ZAGREB, 30. ožujka 2023. (Hina) - U Hrvatskoj je u veljači potrošnja u maloprodaji realno porasla 0,4 posto na godišnjoj razini, što predstavlja rast drugi mjesec zaredom, ali sporiji nego mjesec dana prije. 

ZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Europska komisija odobrila je u utorak Googleovo preuzimanje Photomatha, zaključivši da "neće potaknuti zabrinutost za tržišno natjecanje u Europskom ekonomskom području (EEA)".

ZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Hrvatska se mora brže prilagođavati promjenama koje na tržištu rada donose zelena i digitalna tranzicija i potaknuti povratak iseljenih stvaranjem povoljnije poslovne klime, složili su se u srijedu sudionici Eurotribine na temu Europske godine vještina.