17.01.2022 10:35
KASTAV, 14. siječnja 2022. (Hina) - Novi inovacijski laboratorij "inoLAB Kastav", prvi od četiri kluba mladih inovatora poduzetnika na području Urbane aglomeracije Rijeka, otvoren je u petak u Kastvu.
Riječ je o projektu ''Mreža klubova mladih inovatora poduzetnika na području urbane aglomeracije Rijeka'', vrijednom više od 2 milijuna kuna. Projektom je predviđeno uređenje i opremanje klubova s najnovijom informatičkom i specijaliziranom opremom te više povezanih aktivnosti, poput edukacije učenika i studenata kroz radionice o novim tehnologijama, karijerno usmjeravanje, izrada poslovnih planova i poduzetničkih profila, radionica i ljetne škole inovativnosti, inovacijskih konferencija i izložbi. Nositelj projekta je Grad Kastav u partnerstvu sa Savezom inovatora Primorsko-goranske županije i Klubom inovatora KIN Kastav. Kastavski inovacijski laboratorij, kojim će se ponajprije koristiti Klub inovatora KIN Kastav, opremljen je 3D printerom, CNC glodalicom, prijenosnim računalima, interaktivnom zaslonom, projektorom, raznim alatom i materijalima. Osim za istraživanje i razvoj novih inovacija, prostor će koristiti i drugi, za razne edukacije i prezentacije. Nakon otvaranja inovacijskog laboratorija, gradonačelnik Matej Mostarac i direktor razvoja tvrtke Ericsson Nikola Tesla Darko Huljenić,  potpisali su sporazum o suradnji u tom projektu.

CESTAZAGREB, 23. ožujka 2023. (Hina) - Autobusni prijevoznici iz Udruge hrvatskih autobusnih javno-linijskih prijevoznika (UHAJLP) napuštaju radnu skupinu Ministarstva mora, prometa i infrastrukture (MMPI) za izradu novog zakona o prijevozu u cestovnom prometu, nezadovoljni novom definicijom kabotaže u međunarodnom prijevozu, koja dugoročno dovodi u pitanje opstojnost niza njihovih linija.

BERLIN, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Njemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser izjavila je da će istražiti bliske veze između Deutsche Telekoma i kineskog proizvođača opreme za mobilne mreže Huawei, objavio je njemački list Handelsblatt.

TORINO, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Google je u četvrtak objavio da u Italiji planira uspostaviti još jednu bazu podatkovnih centara za računalstvo u oblaku, odabravši za sjedište nove "regije" Torino. 

OSIJEK 23. ožujka 2023. - Američka kompanija Jabil potvrdila je u četvrtak kako u u Osijeku planira gradnju velikog centra izvrsnosti za proizvodnju, u kojem se predviđa zapošljavanje više od 1.500 radnika, čime bi tvrtka postala jedan od najvećih poslodavaca u Slavoniji.

BERLIN, 22. ožujka 2023. (Hina/Reuters/dpa) - Visoka inflacija u Njemačkoj smanjila je potrošnju, a podignute kamatne stope odvraćaju kompanije od ulaganja, što će zakočiti njemačko gospodarstvo u ovoj i idućoj godini, upozorili su u srijedu vladini ekonomski savjetnici.