17.01.2022 10:23
ZAGREB, 17. siječnja 2022. (Hina) - Više od tri četvrtine čelnih ljudi velikih kompanija prognozira poboljšanje globalnog gospodarstva i jačanje ekonomije tijekom 2022. godine, s samo 15 posto očekuje pogoršanje, pokazuje anketa PricewaterhouseCoopersa (PwC)
PwC je anketirao 4446 izvršnih direktora u 89 zemalja i teritorija u listopadu i studenom prošle godine. Poboljšanje očekuje 77 posto anketiranih, što je jedan postotni bod više nego u prognozama za prošlu godinu i 54 boda bolje od 2020. godine, kada je više od pola (53 posto) izvršnih direktora predviđalo pad gospodarstva. Optimizam je najveći u Indiji, gdje 94 posto izvršnih direktora predviđa globalni rast u ovoj godini, u odnosu na 88 posto iz prethodnog izdanja ankete. Optimizam također snažno raste među izvršnim direktorima u Japanu (83 u odnosu na 67 posto), a nešto je veći i u Ujedinjenom Kraljevstvu, s porastom od pet postotnih bodova, na 82 posto.

U Italiji i Francuskoj optimizam također snažno raste. Tako je u najnovijoj PwC-ovoj anketi u Italiji zahvatio 89 posto anketiranih što je 18 bodova više nego prije godinu dana, dok je Francuska doživjela najveći porast optimizma izvršnih direktora, skočivši za 25 bodova na 85 posto. S druge strane, optimizam biznismena u pogledu globalnog gospodarstva najizraženije je pao u SAD-u, za 18 bodova na 70 posto, a smanjen je i u Brazilu (pad od sedam bodova na 77 posto, Kini (za devet bodova na 62 posto) i Njemačkoj  (za četiri boda na 76 posto). Iako su američki poslovnjaci možda manje optimistični prema globalnom gospodarstvu, anketa pokazuje da su relativno sigurni u izglede za rast svojih tvrtki, s 40 posto vrlo sigurnih u rast prihoda u 2022. godini.

CESTAZAGREB, 23. ožujka 2023. (Hina) - Autobusni prijevoznici iz Udruge hrvatskih autobusnih javno-linijskih prijevoznika (UHAJLP) napuštaju radnu skupinu Ministarstva mora, prometa i infrastrukture (MMPI) za izradu novog zakona o prijevozu u cestovnom prometu, nezadovoljni novom definicijom kabotaže u međunarodnom prijevozu, koja dugoročno dovodi u pitanje opstojnost niza njihovih linija.

BERLIN, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Njemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser izjavila je da će istražiti bliske veze između Deutsche Telekoma i kineskog proizvođača opreme za mobilne mreže Huawei, objavio je njemački list Handelsblatt.

TORINO, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Google je u četvrtak objavio da u Italiji planira uspostaviti još jednu bazu podatkovnih centara za računalstvo u oblaku, odabravši za sjedište nove "regije" Torino. 

OSIJEK 23. ožujka 2023. - Američka kompanija Jabil potvrdila je u četvrtak kako u u Osijeku planira gradnju velikog centra izvrsnosti za proizvodnju, u kojem se predviđa zapošljavanje više od 1.500 radnika, čime bi tvrtka postala jedan od najvećih poslodavaca u Slavoniji.

BERLIN, 22. ožujka 2023. (Hina/Reuters/dpa) - Visoka inflacija u Njemačkoj smanjila je potrošnju, a podignute kamatne stope odvraćaju kompanije od ulaganja, što će zakočiti njemačko gospodarstvo u ovoj i idućoj godini, upozorili su u srijedu vladini ekonomski savjetnici.