13.01.2022 11:50
nafta
BUDIMPEŠTA/VARŠAVA, 12. siječnja 2022. (Hina/Reuters) - Mađarska naftna i plinska grupa MOL objavila je u srijedu da će od poljskih tvrtki Lotos i PKN Orlen kupiti više od 400 benzinskih postaja u Poljskoj, utirući time put širenju poslovanja na velikom istočnoeuropskom tržištu.
PKN Orlen vodeća je naftna tvrtka u Poljskoj, a 2018. godine objavila je da planira preuzeti manjeg konkurenta Lotos. Europska komisija uvjetovala je zeleno svjetlo za transakciju prodajom dijela Lotosove imovine kako bi se zaštitilo ravnopravno tržišno natjecanje. Dogovoreno je da će MOL kupiti 417 Lotosovih benzinskih postaja u Poljskoj za 610 milijuna dolara, a PKN Orlenu će za 259 milijuna dolara prodati 185 stanica u Mađarskoj i Slovačkoj, prema priopćenju mađarske tvrtke, objavljenom u srijedu. U mađarskoj kompaniji ističu da time pripremaju teren za prodor među tri vodeće kompanije na poljskom tržištu maloprodaje goriva. “Akvizicija će nam osigurati pristup najvećem gospodarstvu u srednjoj i istočnoj Europi i gotovo 40 milijuna potencijalnih kupaca naših proizvoda i usluga", rekao je u priopćenju predsjednik uprave i glavni izvršni direktor MOL Grupe Zsolt Hernádi.

MOL će nakon najnovije akvizicije imati ukupno 2.390 benzinskih postaja, nadmašivši cilj prema kojem su do 2025. trebali proširiti maloprodajnu mrežu u srednjoj i istočnoj Europi na 2.200 postaja. Nedavno su od austrijskog OMV-a kupili 120 postaja u Sloveniji, a otvorili su i 95 novih maloprodajnih mjesta u Slovačkoj i matičnoj Mađarskoj. PKN Orlen pak naglašava širenje na maloprodajno tržište Slovačke i Mađarske. Dogovor s MOL-om "izravno će unaprijediti naše planove geografskog širenja jačanjem maloprodajnog lanca u Slovačkoj, ali i ulaskom na za nas novo tržište Mađarske, rekao je Daniel Obajtek, predsjednik uprave poljske tvrtke. Transakciju još mora odobriti Europska komisija.

AVIONZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Kompanija FACC, tehnološki partner globalne zrakoplovne industrije, u 2022. je ostvarila prihode od prodaje od 607 milijuna eura, što je porast na godišnjoj razini za 22 posto, a lani je ukupno zaposlila 381 novog radnika, od čega dio njih i u proizvodnom pogonu u Jakovlju u Zagrebačkoj županiji.

MOSKVA, 29. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Najveći ruski proizvođač nafte Rosneft objavio je u srijedu da je s najvećom indijskom rafinerijom Indian Oil Corp potpisao ugovor koji predviđa znatno veće isporuke više vrsta nafte. 

ZAGREB, 30. ožujka 2023. (Hina) - U Hrvatskoj je u veljači potrošnja u maloprodaji realno porasla 0,4 posto na godišnjoj razini, što predstavlja rast drugi mjesec zaredom, ali sporiji nego mjesec dana prije. 

ZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Europska komisija odobrila je u utorak Googleovo preuzimanje Photomatha, zaključivši da "neće potaknuti zabrinutost za tržišno natjecanje u Europskom ekonomskom području (EEA)".

ZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Hrvatska se mora brže prilagođavati promjenama koje na tržištu rada donose zelena i digitalna tranzicija i potaknuti povratak iseljenih stvaranjem povoljnije poslovne klime, složili su se u srijedu sudionici Eurotribine na temu Europske godine vještina.