13.01.2022 11:48
BERLIN, 12. siječnja 2022. (Hina/dpa) - Njemačke banke moraju ojačati zaštitni sloj kapitala u roku od godinu dana, poručio je u srijedu regulator za financijski sektor (BaFin), upozorivši na pojačane financijske rizike na globalnim tržištima. 
Financijski sektor još je uvijek vrlo otporan, tako da je mjera preventivne prirode, pojasnila je potpredsjednica Bundesbanka Claudia Buch. Predsjednik institucije za nadzor financijskih usluga (BaFin) Mark Branson izjavio je: "Kada je riječ o financijskoj stabilnosti, sada je vrijeme da prijeđemo na preventivu". Banke će morati stvoriti takozvani "protuciklički zaštitni sloj kapitala" od 0,75 posto čiji je cilj povećati njihovu otpornost u kriznim vremenima. Taj je zaštitni sloj tijekom pandemije smanjen na nula posto, a prije toga bio je utvrđen u visini 0,25 posto.

Regulator najavljuje i uvođenje novog zaštitnog sloja za stambene kredite, za koji će banke morati staviti sa strane dva posto kapitala. "Te dvije mjere neće pretjerano opteretiti banke", ustvrdio je Branson. Protuciklički zaštitni sloj kapitala iznosi 17 milijardi eura, a zaštitni sloj sektora pet milijardi. Tržištu nekretnina trenutačno prijeti pregrijavanje, upozorio je. Cijene kuća i stanova značajno su porasle u posljednje vrijeme, a mnogi su krediti s dugim rokovima otplate, zbog čega je financijski sustav osjetljiv na promjene kamatnih stopa. Ukoliko kamatne stope naglo porastu, bankama će troškovi refinanciranja brzo rasti dok će im se prihodi tek sporo povećavati zbog dugih rokova otplate kredita, tumači pak viceguvernerka. Većina banaka raspolaže s dovoljno kapitala, složila se Buch sa čelnikom BaFina. Banke imaju rok do veljače 2023. da prilagode zaštite slojeve kapitala novim zahtjevima.

CESTAZAGREB, 23. ožujka 2023. (Hina) - Autobusni prijevoznici iz Udruge hrvatskih autobusnih javno-linijskih prijevoznika (UHAJLP) napuštaju radnu skupinu Ministarstva mora, prometa i infrastrukture (MMPI) za izradu novog zakona o prijevozu u cestovnom prometu, nezadovoljni novom definicijom kabotaže u međunarodnom prijevozu, koja dugoročno dovodi u pitanje opstojnost niza njihovih linija.

BERLIN, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Njemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser izjavila je da će istražiti bliske veze između Deutsche Telekoma i kineskog proizvođača opreme za mobilne mreže Huawei, objavio je njemački list Handelsblatt.

TORINO, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Google je u četvrtak objavio da u Italiji planira uspostaviti još jednu bazu podatkovnih centara za računalstvo u oblaku, odabravši za sjedište nove "regije" Torino. 

OSIJEK 23. ožujka 2023. - Američka kompanija Jabil potvrdila je u četvrtak kako u u Osijeku planira gradnju velikog centra izvrsnosti za proizvodnju, u kojem se predviđa zapošljavanje više od 1.500 radnika, čime bi tvrtka postala jedan od najvećih poslodavaca u Slavoniji.

BERLIN, 22. ožujka 2023. (Hina/Reuters/dpa) - Visoka inflacija u Njemačkoj smanjila je potrošnju, a podignute kamatne stope odvraćaju kompanije od ulaganja, što će zakočiti njemačko gospodarstvo u ovoj i idućoj godini, upozorili su u srijedu vladini ekonomski savjetnici.