12.01.2022 09:37
LEVALLOIS-PERRET, 11. siječnja 2022. (Hina/dpa) - Francuski proizvođač brzih vlakova Alstom u utorak je priopćio da je s norveškim prijevoznikom Norske Togom potpisao 1,8 milijardi eura vrijedan ugovor o isporuci 200 prigradskih vlakova Coradia Nordic. 
Alstom će ugovoru sklapati vlakove za Norske Tog u njemačkom Salzgitteru. Isporuka novih vlakova 'Class 77' Norske Togu planirana je za početak 2025. U prvoj fazi prigradski vlakovi, koji će moći razviti brzinu do 160 kilometara na sat, prometovat će na liniji Ski-Stabekk na širem području Osla. Vlakovi će imati po šest vagona i moći će primiti do 778 putnika, čime će se kapacitet za prijevoz povećati za 40 posto. Bit će opremljeni sustavom signalizacije ETCS2 i senzorima za prikupljanje podataka o gibanju koji će olakšati promet u najtežim zimskim uvjetima. Alstom je do danas prodao 3.300 Coradia vlakova diljem svijeta, a program uključuje i električne i dizelske vlakove, zajedno s drugim inovativnim rješenjima s nultom emisijom štetnih plinova.

CESTAZAGREB, 23. ožujka 2023. (Hina) - Autobusni prijevoznici iz Udruge hrvatskih autobusnih javno-linijskih prijevoznika (UHAJLP) napuštaju radnu skupinu Ministarstva mora, prometa i infrastrukture (MMPI) za izradu novog zakona o prijevozu u cestovnom prometu, nezadovoljni novom definicijom kabotaže u međunarodnom prijevozu, koja dugoročno dovodi u pitanje opstojnost niza njihovih linija.

BERLIN, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Njemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser izjavila je da će istražiti bliske veze između Deutsche Telekoma i kineskog proizvođača opreme za mobilne mreže Huawei, objavio je njemački list Handelsblatt.

TORINO, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Google je u četvrtak objavio da u Italiji planira uspostaviti još jednu bazu podatkovnih centara za računalstvo u oblaku, odabravši za sjedište nove "regije" Torino. 

OSIJEK 23. ožujka 2023. - Američka kompanija Jabil potvrdila je u četvrtak kako u u Osijeku planira gradnju velikog centra izvrsnosti za proizvodnju, u kojem se predviđa zapošljavanje više od 1.500 radnika, čime bi tvrtka postala jedan od najvećih poslodavaca u Slavoniji.

BERLIN, 22. ožujka 2023. (Hina/Reuters/dpa) - Visoka inflacija u Njemačkoj smanjila je potrošnju, a podignute kamatne stope odvraćaju kompanije od ulaganja, što će zakočiti njemačko gospodarstvo u ovoj i idućoj godini, upozorili su u srijedu vladini ekonomski savjetnici.