12.01.2022 09:41
RAST
ZAGREB, 11. siječnja 2022. (Hina) - Bolt je u utorak najavio dosad najveći krug financiranja, u visini od 628 milijuna eura, a okončanjem te investicije vrijednost te estonske digitalne tvrtke za usluge dostave trebala bi porasti na 7,4 milijarde eura.

"Nakon što je u kolovozu 2021. zatvorio investicijski krug vrijedan 600 milijuna eura, premašivši tako vrijednost od četiri milijarde eura, Bolt najavljuje novi, dosad najveći krug financiranja. Investicija je vrijedna 628 milijuna eura, a bit će usmjerena prema dodatnom širenju postojećih usluga i ubrzanja prijelaza s osobnih automobila na mogućnost korištenja inovativnih načina kretanja gradom", istaknuli su iz Bolta, iznoseći procjenu da će zatvaranjem novog investicijskog kruga vrijednost kompanije iznositi 7,4 milijarde eura. Investicijski krug vode američka tvrtka rizičnog kapitala Sequoia Capital te Fidelity Management and Research Company LLC, koja se bavi investicijskim savjetovanjem. U financiranju sudjeluju i financijska tvrtka Owl Rock (odjel Blue Owl), tvrtka za investicijsko savjetovanje Whale Rock, D1 Companies LLC koja upravlja sportskim objektima, tvrtka rizičnog kapitala G Squared, Tekne, investicijska tvrtka Ghisallo Capital Management LLC i druge, izvijestili su iz Bolta.

Bolt se u priopćenju titulira kao "vodeća europska superaplikacija", a najtraženija mu je usluga vožnja na zahtjev, u čemu drži vodeću poziciju u Hrvatskoj, a tu su i naručivanje obroka iz restorana putem aplikacije Bolt Food, dostava namirnica putem nove opcije Bolt Market, kao i usluga najma romobila. Upravo da bi pokazao da mu je važna sigurnost svih sudionika u prometu, Bolt je odlučio da zadnjeg dana 2021. neće postojati mogućnost najma romobila, a u cilju zaštite korisnika od potencijalno opasne vožnje. To je uključivalo i hrvatske gradove Rijeku, Osijek i Varaždin, u kojima trenutno prometuje 550 romobila, napominju. Osnivač i izvršni direktor Bolta Markus Villig u izjavi koja se prenosi u priopćenju je ustvrdio da su gradovi desetljećima građeni za automobile, a ne za ljude, što je dovelo do neodrživog prometa, onečišćenja i gubitka javnih površina u korist parkirnih mjesta. "Smatramo da je ovaj pristup zastario, pa smo tijekom proteklih osam godina razvili usluge koje nude bolje i pristupačnije alternative osobnim automobilima. Surađujemo s mnogim gradovima kako bismo ljudima pomogli da prijeđu na ekološki održiva vozila, kao što su električni romobili i e-bicikli, te im te im ponudili zajedničke mogućnosti mobilnosti poput vožnji na zahtjev i mogućnost najma vozila putem aplikacija car sharinga", izjavio je Villig. Inače, navedeno je u priopćenju, Bolt ima više od 100 milijuna korisnika u 45 zemalja i 400 gradova diljem Europe i Afrike.

NekretninaZAGREB, 30. ožujka 2023. (Hina) - Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) s današnjim je danom zaprimila 1.505 zahtjeva za subvencionirane stambene kredite, izvijestilo je u četvrtak Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine.

ZAGREB, 30. ožujka 2023. (Hina) - Trgovački lanac Konzum u ovoj će godini uložiti 25 milijuna eura u širenje i modernizaciju svoje maloprodajne mreže, izvijestili su u četvrtak iz tog trgovačkog lanca iz sastava Fortenova grupe

RIJEKA, 30. ožujka 2023. (Hina) - Rijeka Gateway bit će prvi terminal u regiji na kojem će sve kontejnerske dizalice, obalne i mosne, biti na daljinsko upravljanje iz centralne upravljačke sobe, priopćeno je u četvrtak iz te tvrtke.  

ZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Kompanija FACC, tehnološki partner globalne zrakoplovne industrije, u 2022. je ostvarila prihode od prodaje od 607 milijuna eura, što je porast na godišnjoj razini za 22 posto, a lani je ukupno zaposlila 381 novog radnika, od čega dio njih i u proizvodnom pogonu u Jakovlju u Zagrebačkoj županiji.

MOSKVA, 29. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Najveći ruski proizvođač nafte Rosneft objavio je u srijedu da je s najvećom indijskom rafinerijom Indian Oil Corp potpisao ugovor koji predviđa znatno veće isporuke više vrsta nafte.