11.01.2022 10:53
STRATEGY
ZAGREB, 11. siječnja 2022. (Hina) - Najveća svjetska priredba potrošačke elektronike - CES, koja se tradicionalno priređuje svake godine u Las Vegasu, bila je uspješna za hrvatske startupe, piše u utorak Večernji list.

Ove godine, vjerojatno nikad brojnija reprezentacija hrvatskih startupa sudjelovala je na iznimno utjecajnoj izložbi. Pred svjetskom su publikom proizvode iz hrvatskih radionica predstavile startup tvrtke: Orqa, Sportreact, Iron Bull i Codelab, Zuluhood, Growa i Hiroma Design. Ukupno je na CES-u tako bilo, dakle, sedam hrvatskih startupa željnih proboja na globalnu scenu. Hrvatski mladi poduzetnički timovi su jedni od 800 startupova iz svijeta koji su izlagali na Eureka Parku, za koji je apliciralo više od tri tisuće novih kompanija, no mjesta je bilo samo za najinovativnije. A kako izvještavaju iz Hrvatskog telekoma, tvrtke koja, kako kažu, snažno podupire startup scenu te u dugoročnoj strategiji tvrtke žele postati i pravi startup akcelerator, neki startupi izazvali su pravi interes i to onih najvećih - Amazona, Microsofta i Applea.

Na CES-u su ove godine sudjelovala četiri pobjednika Idea Knockouta, regionalnog natjecanja kojeg organizira Bug uz partnerstvo s HT-om: dok je Zuluhood također bio natjecatelj na Idea Knockoutu. Aktualnom pobjedniku, startupu Sportreact odlazak u Las Vegas bila je prva prava prilika za predstavljanje pred tehnološkim novinarima, investitorima i distributerima iz svijeta te su upravo oni privukli mnoštvo potencijalnih investitora uključujući Amazon, kazuju iz HT-a. Orqa i Iron Bull, već su bili na CES-u no, odlučili su to ponovno učiniti, dok je Codelab kao lanjski pobjednik, ipak CES vidio prvi puta, jer je lanjsko događanje zaustavila korona pandemija. A svi oni, kako tvrdi HT, uspješno su privukli pažnju potencijalnih investitora, od Applea do Microsofta. Budući da je CES prije svega sajam hardvera, tako su i hrvatske uzdanice bile one koje uz inovativni softver imaju i opipljiv proizvod.

AVIONZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Kompanija FACC, tehnološki partner globalne zrakoplovne industrije, u 2022. je ostvarila prihode od prodaje od 607 milijuna eura, što je porast na godišnjoj razini za 22 posto, a lani je ukupno zaposlila 381 novog radnika, od čega dio njih i u proizvodnom pogonu u Jakovlju u Zagrebačkoj županiji.

MOSKVA, 29. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Najveći ruski proizvođač nafte Rosneft objavio je u srijedu da je s najvećom indijskom rafinerijom Indian Oil Corp potpisao ugovor koji predviđa znatno veće isporuke više vrsta nafte. 

ZAGREB, 30. ožujka 2023. (Hina) - U Hrvatskoj je u veljači potrošnja u maloprodaji realno porasla 0,4 posto na godišnjoj razini, što predstavlja rast drugi mjesec zaredom, ali sporiji nego mjesec dana prije. 

ZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Europska komisija odobrila je u utorak Googleovo preuzimanje Photomatha, zaključivši da "neće potaknuti zabrinutost za tržišno natjecanje u Europskom ekonomskom području (EEA)".

ZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Hrvatska se mora brže prilagođavati promjenama koje na tržištu rada donose zelena i digitalna tranzicija i potaknuti povratak iseljenih stvaranjem povoljnije poslovne klime, složili su se u srijedu sudionici Eurotribine na temu Europske godine vještina.