04.01.2022 10:17
auti
OSLO, 3. siječnja 2022. (Hina/Reuters) - Prodaja električnih i hibridnih automobila u Norveškoj porasla je prošle godine za 48 posto i činila je dvije trećine ukupne prodaje, pokazali su u ponedjeljak podaci udruženja za cestovni promet OFV. 
Norveška želi prva u svijetu zabraniti prodaju automobila na benzin i dizel, već 2025. godine, unatoč tome što se uvelike oslanja na proizvodnju nafte i plina. Vlada je tako oslobodila građane obaveze plaćanja poreza na kupnju električnih automobila koji su sastavni dio cijene benzinaca i dizelaša. Prošle je godine u Norveškoj prodano ukupno 176.276 novih automobila, za četvrtinu više nego u godini ranije, izvijestio je OFV. Otprilike dvije trećine činili su novi električni i hibridni automobili kojih je prodano 48 posto više nego u 2020.

Američki proizvođač električnih automobila Tesla osvojio je 11,5 posto norveškog tržišta i prvi se puta u 2021. pozicionirao kao vodeći brend, ispred Volkswagena čiji je tržišni udio iznosio 9,4 posto. Tesla je u nedjelju izvijestio o rekordnim isporukama automobila u posljednja tri mjeseca 2021., uspješno nadvladavši problem nestašice čipova zahvaljujući povećanoj proizvodnji u Kini. Teslin Model 3 bio je prošle godine najpopularniji model u Norveškoj, ispred Toyotinog hibridnog RAV4, jedinog automobila među prvih 10 koji ima motor s unutarnjim izgaranjem, i Volkswagenovog električnog ID.4, na trećem mjestu.

CESTAZAGREB, 23. ožujka 2023. (Hina) - Autobusni prijevoznici iz Udruge hrvatskih autobusnih javno-linijskih prijevoznika (UHAJLP) napuštaju radnu skupinu Ministarstva mora, prometa i infrastrukture (MMPI) za izradu novog zakona o prijevozu u cestovnom prometu, nezadovoljni novom definicijom kabotaže u međunarodnom prijevozu, koja dugoročno dovodi u pitanje opstojnost niza njihovih linija.

BERLIN, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Njemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser izjavila je da će istražiti bliske veze između Deutsche Telekoma i kineskog proizvođača opreme za mobilne mreže Huawei, objavio je njemački list Handelsblatt.

TORINO, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Google je u četvrtak objavio da u Italiji planira uspostaviti još jednu bazu podatkovnih centara za računalstvo u oblaku, odabravši za sjedište nove "regije" Torino. 

OSIJEK 23. ožujka 2023. - Američka kompanija Jabil potvrdila je u četvrtak kako u u Osijeku planira gradnju velikog centra izvrsnosti za proizvodnju, u kojem se predviđa zapošljavanje više od 1.500 radnika, čime bi tvrtka postala jedan od najvećih poslodavaca u Slavoniji.

BERLIN, 22. ožujka 2023. (Hina/Reuters/dpa) - Visoka inflacija u Njemačkoj smanjila je potrošnju, a podignute kamatne stope odvraćaju kompanije od ulaganja, što će zakočiti njemačko gospodarstvo u ovoj i idućoj godini, upozorili su u srijedu vladini ekonomski savjetnici.