04.01.2022 10:08
ZAGREB, 3. siječnja 2022. (Hina) - Sektor tehnologije, medija i telekomunikacija (TMT) u svijetu u 2022. očekuje nastavak nestašice čipova te produženje isporuka za neke komponente i do 2023. godine, kao i jačanje digitalne povezanosti u poduzetništvu, sportskoj i wellness industriji, predviđaju uz ostalo iz konzultantske kuće Deloitte
Ta i druga predviđanja sadržana su u novom, 21. Deloitteovom izdanju Predviđanja, o čemu su u ponedjeljak izvijestili iz zagrebačkog ureda te kuće, pri čemu izdvajaju da će wi-fi uređaji šeste generacije tijekom godine nadmašiti prodaju 5G uređaja, za što kažu da će se vrlo vjerojatno nastaviti i u idućim godinama.

Porast prodaje nosive tehnologije

Ističu i da će rasti prodaja tzv. nosive tehnologije, posebice wellness i zdravstvenih uređaja, za koje predviđaju da će ih se u 2022. diljem svijeta isporučiti oko 320 milijuna, što će se do 2024. povećati na oko 440 milijuna. Nastavit će se i razvoj i primjena senzora i umjetne inteligencije (AI) u otkrivanju i upravljanju kroničnim zdravstvenim stanjima i ublažavanju ozbiljnih bolesti, a za te tehnologije kažu da su sada dovoljno male da se mogu nositi na zapešću ruke ili flasteru veličine novčića, što osigurava brzi rast tog tržišta. Predviđa se i snažan rast i broja mobilnih aplikacija za održavanje mentalnog zdravlja, na što bi globalna potrošnja u 2022. mogla porasti na oko 500 milijuna dolara, čemu pridonosi i pandemija jer sve više ljudi živi s mentalnim problemima, a u porastu su i depresija, anksioznost i posttraumatski stresni simptomi. Porast prihoda očekuje se i od igraćih konzola, koje slave 50 godina postojanja s ostvarenim rekordnim prihodima, i koji po igraču znatno nadmašuju prihode od igrača na mobilnim uređajima i osobnim računalima, dok kod usluga video streaminga predviđaju velika otkazivanja, tj. očekuje se otkazivanje najmanje 150 milijuna plaćenih pretplata na te usluge na zahtjev korisnika.

Manje ozbiljna nestašica čipova nego u 2021.

Komentirajući ta predviđanja, Deloitteva menadžerica Anamarija Mlinarić ističe da je pandemija dovela do ubrzavanja usvajanja tehnologije i povećanja digitalne povezanosti, a kako se sve više proizvoda digitalno povezuju, od raznih uređaja do pametnih vozila, nastavlja se i ogromna potražnja za čipovima koji su neophodni u proizvodnji. No, iako predviđaju nastavak nestašice mnogih vrsta čipova, u Deloitteu vjeruju da će to biti manje ozbiljno nego u 2021. i neće se odnositi na sve vrste čipova, a ne iznenađuje ni, kako kažu, porast ulaganja privatnog kapitala u proizvodnju poluvodiča kako bi se zadovoljila potražnja za novim vrstama čipova. "Investicijske tvrtke globalno će uložiti više od šest milijardi dolara u start up tvrtke za proizvodnju poluvodiča u 2022., što bi moglo biti samo dva posto od 300 milijardi dolara koliki je rast ukupnih investicija privatnog kapitala koji se očekuje u 2022., ali je više od tri puta veće nego svake godine od 2000. do 2016.", predviđaju iz te kuće. Deloitte predviđa i da će se u 2022. omogućiti proizvođačima malih uređaja razvoj hardvera, kineskim proizvođačima čipova izbjegavanje sankcija, a programerima i istraživačima mogućnost dizajniranja proizvoda i eksperimentiranja s provjerenom i slobodno dostupnom arhitekturom.

Wi-Fi 6 nadmašuje 5G uređaje

Kada je riječ o prodaji Wi-Fi 6 uređaja, prognoza je da će se bez velikih najava prodavati bolje od 5G uređaja, unatoč tome što su u posljednje dvije godine mnoge zemlje usvojile 5G. prema Deloitteovoj prognozi, tijekom 2022. godine bit će isporučeno dvije i pol milijarde Wi-Fi 6 naspram milijardu i pol 5G uređaja. "Razlog tome je činjenica da će Wi-Fi 6, isto kao i 5G, imati važnu ulogu u budućnosti bežičnog povezivanja i za potrošače i za poduzeća. Pametni telefoni, tableti i računala spadaju u kategoriju najpopularnijih Wi-Fi 6 uređaja, ali Wi-Fi 6 se također koristi i u uređajima za druge namjene, uključujući bežične kamere, pametne kućne uređaje, igraće konzole, nosive uređaje i AR/VR slušalice", objašnjavaju iz Deloittea. Dodaju i da njihova istraživanja pokazuju da su pilotska i implementacijska primjena Wi-Fi 6 tehnologije već nadmašile 5G tehnologije, za što razlog vide u troškovima, jer su Wi-Fi 6 jeftiniji i dostupniji od 5G uređaja i jer Wi-Fi 6 koristi besplatan nelicenciran spektar, a 5G uglavnom zahtjeva licenciranje posebnog spektra od strane mrežnih pružatelja usluga ili vladinih agencija.

Od ostalih trendova za 2022. iz Deloittea ističu nastavak rasta tzv. sportskih NFT tokena (ili nezamjenjivi tokeni-Non-fungible tokens), koji kao  jedinstveni digitalni identifikatori koriste blockchain tehnologiju za evidenciju vlasništva nad medijima, a sada omogućuju i ljubiteljima sporta da steknu, a ne samo gledaju, licencirane digitalne medije svojih omiljenih sportskih trenutaka. "NTF tokeni za sportske medije generirat će više od 2 milijarde dolara u transakcijama u 2022., što je dvostruko više nego 2021., a do kraja 2022. do oko 5 milijuna ljubitelja sporta diljem svijeta moglo bi kupiti ili dobiti na poklon NFT token za kolekciju sportskih suvenira. Interes za sportske NFT-ove vjerojatno će biti potaknut aktivnostima na širem tržištu NFT-a, uključujući i tržište tokena za digitalnu umjetnost, čijih je pet najvrednijih prodaja ostvarilo oko 100 milijuna dolara do kolovoza 2021.", dodaju iz Deloittea.

Temeljni kapital u eurimaZAGREB, 21. ožujka 2023. (Hina) - Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama Republike Hrvatske za siječanj ove godine iznosila je 1.094 eura, što je nominalno i realno više za 4,6 posto u odnosu na prosinac, dok je na godišnjoj razini, prema siječnju lani, nominalno viša za 11,7 posto, a realno niža za 0,9 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) objavljeni u utorak.  

ZAGREB, 21. ožujka 2023. (Hina) - Najbolja lokalna sredina za poduzetništvo je Sveta Nedelja, pokazao je UGP indeks lakoće poslovanja, istraživanje koje je Udruga Glas poduzetnika (UGP) provela među hrvatskim poduzetnicima, mahom svojim članovima. 

ZAGREB, 21. ožujka 2023. (Hina) - Trgovački sud u Zagrebu za 17. travnja zakazao je ročište o prijedlogu za otvaranje stečaja Geothermal solutions, tvrtke poduzetnika Dragana Jurilja i Gorana Pavlovića, za koju je utvrđeno da je lani u studenome imala 1,19 milijuna kuna neizvršenih osnova za plaćanje.

ZAGREB, 17. ožujka 2023. (Hina) - Potrošačke cijene u Hrvatskoj bile su u veljači 12 posto više u odnosu na isti mjesec prošle godine, što znači da je inflacija oslabila treći mjesec zaredom, pokazuju drugi podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS), objavljeni u petak.

ZAGREB, 20. ožujka 2023. (Hina) - Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) u ponedjeljak je u sklopu osmog po redu natječaja, počela zaprimati zahtjeve za subvencioniranje stambenih kredita, a u prvih oko pola sata banke su predale 298 zahtjeva svojih klijenata.