03.01.2022 10:37
BERLIN, 2. siječnja 2022. (Hina) - Nijemci su u protekloj godini dodatno povećali svoje ušteđevine tako da je njihovo bogatstvo poraslo na rekordnih 7,7 bilijuna eura, priopćila je DZ banka u nedjelju.
"Glavni razlog povećanja novčanog imutka građana Njemačke je ponovno rekordna štednja", rekao je ekonomist DZ Banke Michhael Stappel. On kaže kako je stopa štednje u protekloj godini, iako je pala u odnosu na 2020., iznosila još uvijek visokih 15 posto. To znači da su građani Njemačke na svakih sto eura koji su im stajali na raspolaganju, uštedjeli 15.U rekordnu sumu od 7,7 bilijuna eura se ubraja klasična novčana štednja, vrijednosni papiri te potraživanja od osiguranja. Rekordni val štednje počeo je 2020. s pojavom prvih naznaka pandemije. U 2020. stopa štednja je sa 16,1 posto bila još viša. Prošle godine trend štednje je popustio tijekom ljetnih mjeseci kada se činilo da je pandemija na zalasku. "Potrošačko raspoloženje je međutim splasnulo na jesen s prvim naznakama novog pandemijskog vala i mjera zatvaranja", kaže Stappel iz DZ Banke, krovne banke svih Volks i Reiffeisnen banaka u Njemačkoj. Porast novčanog imutka objašnjava se i većom spremnošću Nijemca na ulaganje u vrijednosne papire. "S obzirom na niske pa čak i negativne kamate na ušteđevine, više građana se prošle godine odvažilo na ulaganje u dionice", zaključuje Stappel.

NekretninaZAGREB, 30. ožujka 2023. (Hina) - Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) s današnjim je danom zaprimila 1.505 zahtjeva za subvencionirane stambene kredite, izvijestilo je u četvrtak Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine.

ZAGREB, 30. ožujka 2023. (Hina) - Trgovački lanac Konzum u ovoj će godini uložiti 25 milijuna eura u širenje i modernizaciju svoje maloprodajne mreže, izvijestili su u četvrtak iz tog trgovačkog lanca iz sastava Fortenova grupe

RIJEKA, 30. ožujka 2023. (Hina) - Rijeka Gateway bit će prvi terminal u regiji na kojem će sve kontejnerske dizalice, obalne i mosne, biti na daljinsko upravljanje iz centralne upravljačke sobe, priopćeno je u četvrtak iz te tvrtke.  

ZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Kompanija FACC, tehnološki partner globalne zrakoplovne industrije, u 2022. je ostvarila prihode od prodaje od 607 milijuna eura, što je porast na godišnjoj razini za 22 posto, a lani je ukupno zaposlila 381 novog radnika, od čega dio njih i u proizvodnom pogonu u Jakovlju u Zagrebačkoj županiji.

MOSKVA, 29. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Najveći ruski proizvođač nafte Rosneft objavio je u srijedu da je s najvećom indijskom rafinerijom Indian Oil Corp potpisao ugovor koji predviđa znatno veće isporuke više vrsta nafte.