03.01.2022 10:35
ZAGREB, 3. siječnja 2022. (Hina/Reuters) – Na svjetskim su tržištima cijene nafte porasle i u posljednjem tjednu prošle godine jer trgovci očekuju nastavak oporavka gospodarstava, a time i potražnje za naftom, pa su u cijeloj 2021. godini zabilježile rast veći od 50 posto. 
Cijena barela na londonskom tržištu porasla je prošloga tjedna 2,15 posto, na 77,78 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 1,9 posto, na 75,21 dolar. Tako je na londonskom tržištu cijena barela u cijeloj prošloj godini zabilježila rast od 50,5 posto, najveći od 2016. godine. Na američkom je tržištu, pak, barel poskupio 55,5 posto, najviše od 2009. godine, kada je poskupio više od 70 posto. Najviše razine u prošloj godini cijene su dosegnule u listopadu kada se barelom na londonskom tržištu trgovalo po 86,70 dolara, a na američkome po 85,41 dolar. "Imali smo deltu i omikron varijantu koronavirusa, razne vrste 'lockdowna' i ograničenja putovanja, ali potražnja za naftom ostala je relativno stabilna. To možete pripisati poticajima koji podupiru potražnju i ograničenoj ponudi", rekao je Craig James iz brokerske tvrtke CommSec. Globalna potražnja za naftom porasla je u 2021. jer se svjetsko gospodarstvo, podržano golemim monetarnim i fiskalnim poticajima, oporavlja od koronakrize .S vremena na vrijeme rast cijena poremetilo bi lani širenje koronavirusa, što je mnoge zemlje navelo na ponovno uvođenje ograničenja u vezi putovanja, no potom bi cijene nafte ponovno porasle.

U novoj se godini očekuje daljnji rast cijena, zahvaljujući daljnjem oporavku potražnje za mlaznim i ostalim gorivima. No, ne tako snažan kao lani. U anketi Reutersa, u kojoj je sudjelovalo 35 ekonomista i analitičari, procjenjuje se da bi prosječna cijena barela na londonskom tržištu u 2022. godini mogla iznositi 73,57 dolara, 2 posto manje nego što se očekivalo u prethodnoj anketi. A s cijenom nafte blizu 80 dolara, Organizacija zemalja-izvoznica nafte i njezini saveznici predvođeni Rusijom vjerojatno će na sastanku 4. siječnja potvrditi odluku o povećanju proizvodnje u veljači za 400 tisuća barela dnevno, smatraju analitičari.

Najvažnije promjene u zakonodavstvuBERLIN, 28. ožujka 2023. (Hina) - Dan nakon općeg štrajka prometnog sektora u Njemačkoj stanje u prometu u utorak se normaliziralo, a sindikati i poslodavci ponovno pregovaraju o kolektivnim ugovorima.

KOPRIVNICA, 28. ožujka 2023. (Hina) - Radovi na izgradnji novog Podravkinog logističko-distributivnog centra otvoreni su danas na prostoru pored proizvodnih pogona Podravke u Koprivnici.

ZAGREB, 28. ožujka 2023. (Hina) - Presuda kojom tvrtka Danka Končara mora platiti nakladniku portala Direktno ostatak iznosa ugovorenog za pisanje i objavu neoznačenih promo tekstova skrenula je pozornost na takav oblik prikrivenog oglašavanja koji medijska struka osuđuje i pripisuje srozavanju novinarskog profesionalizma.

SAN FRANCISCO, 27. ožujka 2023. (Hina/AFP) – Umjetnici ogorčeni umjetnom inteligencijom koja u sekundi kopira stilove na čiji su razvoj žrtvovali godine vode bitku na internetu i na sudu. 

HANOVER, 24. ožujka 2023. (Hina/Dpa) - Njemački turoperator TUI objavio je u petak da je pokrenuo program dokapitalizacije vrijedan 1,8 milijardi eura koji će mu olakšati povrat državne pomoći iz razdoblja pandemije covida 19.Tvrtka će ponuditi 328,91 milijun novih dionica, i to u omjeru od osam novih dionica za tri 'stare'.