31.12.2021 10:53
MUNCHEN, 30. prosinca 2021. (Hina/dpa) - Njemački proizvođač luksuznih automobila BMW završava fazu otpuštanja radnika i planira otvoriti 6.000 novih radnih mjesta u idućoj godini, najavio je predsjednik uprave Oliver Zipse u razgovoru za njemačke medije.

Kompanija je dobrano odmakla u preobrazbi poslovanja, pripremila je pogone za e-mobilnost i očekuje rast prodaje i u 2022. godini, rekao je Zipse za list Münchner Merkur. "Zato ćemo iduće godine povećati našu radnu snagu do pet posto", dodao je. BMW trenutno ima oko 120.000 zaposlenih nakon što je prošle godine otpustio oko 6.000 radnika. Novi su radnici potrebni zbog velike potražnje za novim električnim modelima, objasnio je Zipse."Naš i4 rasprodan je već mjesecima, kao i iX. Iduće godine dolazi električna serija 7 i čeka nas ista situacija", rekao je. Nova radna mjesta otvaraju se prvenstveno u Njemačkoj, istaknuo je glasnogovornik BMW-a. Model i4 proizvodi se u Münchenu, a SUV iX u Dingolfingu. Kompanija traži stručnjake za istraživanje baterija, automatiziranu vožnju, razvoj softvera i IT sigurnost, kao i IT arhitekte za baze podataka i sustave računalstva u oblaku te programere aplikacija za infotainment i zabavu.

U proizvodnji se traže i djelatnici za elektroodržavanje i za upravljanje postrojenjima. Zipse je ipak upozorio da bi potražnju mogao zakočiti nedovoljan broj punionica za električne automobile. "U Europi broj električnih automobila trenutno raste pet puta brže od infrastrukture", upozorio je čelnik njemačke tvrtke i zato se odlučno protivi zabrani vozila s motorima s unutarnjim izgaranjem. "To bi najveću njemačku industriju neizbježno gurnulo u scenarij pada", drži Zipse. Po njegovom bi se mišljenju ciljevi smanjenja emisije CO2 trebali povezati sa obvezujućim ciljevima izgradnje infrastrukture za punjenje električnih automobila. Drugi je izazov trenutna globalna nestašica čipova, iako Zipse vjeruje da će taj problem biti riješen za godinu dana, s obzirom na kontinuirana ulaganja. "Očekujem da će se situacija do kraja iduće godine uglavnom normalizirati", rekao je šef BMW-a.

CESTAZAGREB, 23. ožujka 2023. (Hina) - Autobusni prijevoznici iz Udruge hrvatskih autobusnih javno-linijskih prijevoznika (UHAJLP) napuštaju radnu skupinu Ministarstva mora, prometa i infrastrukture (MMPI) za izradu novog zakona o prijevozu u cestovnom prometu, nezadovoljni novom definicijom kabotaže u međunarodnom prijevozu, koja dugoročno dovodi u pitanje opstojnost niza njihovih linija.

BERLIN, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Njemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser izjavila je da će istražiti bliske veze između Deutsche Telekoma i kineskog proizvođača opreme za mobilne mreže Huawei, objavio je njemački list Handelsblatt.

TORINO, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Google je u četvrtak objavio da u Italiji planira uspostaviti još jednu bazu podatkovnih centara za računalstvo u oblaku, odabravši za sjedište nove "regije" Torino. 

OSIJEK 23. ožujka 2023. - Američka kompanija Jabil potvrdila je u četvrtak kako u u Osijeku planira gradnju velikog centra izvrsnosti za proizvodnju, u kojem se predviđa zapošljavanje više od 1.500 radnika, čime bi tvrtka postala jedan od najvećih poslodavaca u Slavoniji.

BERLIN, 22. ožujka 2023. (Hina/Reuters/dpa) - Visoka inflacija u Njemačkoj smanjila je potrošnju, a podignute kamatne stope odvraćaju kompanije od ulaganja, što će zakočiti njemačko gospodarstvo u ovoj i idućoj godini, upozorili su u srijedu vladini ekonomski savjetnici.