30.12.2021 09:10
ČEKIĆ
FRANKFURT, 29. prosinca 2021. (Hina/dpa) - Njemački regulator Bafin izrekao je u srijedu Deutsche Banku novčanu kaznu od 8,66 milijuna eura zbog 'propusnih' mehanizama kontrole i prevencije manipulacija pri izračunu kamatnih stopa. 
Deutsche Bank dostavlja podatke koji se koriste za izračun referentne kamatne stope euribor, a kažnjen je zato što njegovi sustavi prevencije, mehanizmi kontrole i strategije s vremena na vrijeme nisu dobro funkcionirali, priopćio je njemački financijski regulator. Euribor (ponudbena kamatna stopa za eurske međubankovne pozajmice) koristi se kao osnova za bankovne transakcije vrijedne tisuće milijardi eura i utječe na financijske proizvode u rasponu od raznih vrsta kredita do složenih financijskih izvedenica. Prije nekoliko godina utvrđeno je da su zaposlenici nekoliko velikih svjetskih banaka, uključujući Deutsche Bank, godinama manipulirali podacima koji se koriste pri izračunu tih referentnih kamatnih stopa kako bi povećali zaradu. Od početka 2018. godine banke koje dostavljaju podatke za izračun euribora zakonski su obavezne spriječiti eventualne manipulacije i jamčiti točnost podataka. Prema navodima bankarskih supervizora, Deutsche Bank nije ispunio te obaveze u više navrata u razdoblju revizije 2019. i 2020. godine. Deutsche Bank prihvaća kaznu, rekla je glasnogovornica, dodavši ipak da ne vide naznaka da su "navedene činjenice rezultirale netočnim podacima u izvješću koje je dostavljeno voditelju postupka izračuna referentnih vrijednosti".

Najvažnije promjene u zakonodavstvuBERLIN, 28. ožujka 2023. (Hina) - Dan nakon općeg štrajka prometnog sektora u Njemačkoj stanje u prometu u utorak se normaliziralo, a sindikati i poslodavci ponovno pregovaraju o kolektivnim ugovorima.

KOPRIVNICA, 28. ožujka 2023. (Hina) - Radovi na izgradnji novog Podravkinog logističko-distributivnog centra otvoreni su danas na prostoru pored proizvodnih pogona Podravke u Koprivnici.

ZAGREB, 28. ožujka 2023. (Hina) - Presuda kojom tvrtka Danka Končara mora platiti nakladniku portala Direktno ostatak iznosa ugovorenog za pisanje i objavu neoznačenih promo tekstova skrenula je pozornost na takav oblik prikrivenog oglašavanja koji medijska struka osuđuje i pripisuje srozavanju novinarskog profesionalizma.

SAN FRANCISCO, 27. ožujka 2023. (Hina/AFP) – Umjetnici ogorčeni umjetnom inteligencijom koja u sekundi kopira stilove na čiji su razvoj žrtvovali godine vode bitku na internetu i na sudu. 

HANOVER, 24. ožujka 2023. (Hina/Dpa) - Njemački turoperator TUI objavio je u petak da je pokrenuo program dokapitalizacije vrijedan 1,8 milijardi eura koji će mu olakšati povrat državne pomoći iz razdoblja pandemije covida 19.Tvrtka će ponuditi 328,91 milijun novih dionica, i to u omjeru od osam novih dionica za tri 'stare'.