30.12.2021 09:09
STOCKHOLM, 29. prosinca 2021. (Hina/Reuters) - Švedski Northvolt objavio je u srijedu da je u novoj gigatvornici na sjeveru zemlje proizveo prvu baterijsku ćeliju, naglasivši da je u cijelosti projektirana, razvijena i proizvedena na europskom tlu. 
Ćelija u obliku prizme sišla je s proizvodne trake u utorak, objavila je tvrtka. Izvršni direktor Northvolta Peter Carlsson bio je najavio početak proizvodnje u ovoj godini, "čak i ako to bude značilo da će prva baterija biti napravljena na samu Novu godinu". Rad na samom pogonu bit će nastavljen i u idućoj godini, kada se očekuju i prve komercijalne isporuke, navodi tvrtka u priopćenju. Tvornica je smještena u industrijskom gradiću Skelleftei, koji je zahvaljujući dugoj rudarskoj tradiciji u regiji bogatoj mineralnim resursima stekao nadimak "Zlatni grad". Northvoltova tvornica trebala bi razviti proizvodni kapacitet od 60 gigavatsati (GWh) i osigurati kompaniji 20 do 25 posto udjela u europskom tržištu baterijskih ćelija do 2030. godine. Northvolt je s kupcima poput BMW-a, Fluencea, Scanije, Volkswagena, Volvo Carsa i Polestara već potpisao ugovore o isporuci čija ukupna vrijednost premašuje 30 milijardi eura.

AVIONZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Kompanija FACC, tehnološki partner globalne zrakoplovne industrije, u 2022. je ostvarila prihode od prodaje od 607 milijuna eura, što je porast na godišnjoj razini za 22 posto, a lani je ukupno zaposlila 381 novog radnika, od čega dio njih i u proizvodnom pogonu u Jakovlju u Zagrebačkoj županiji.

MOSKVA, 29. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Najveći ruski proizvođač nafte Rosneft objavio je u srijedu da je s najvećom indijskom rafinerijom Indian Oil Corp potpisao ugovor koji predviđa znatno veće isporuke više vrsta nafte. 

ZAGREB, 30. ožujka 2023. (Hina) - U Hrvatskoj je u veljači potrošnja u maloprodaji realno porasla 0,4 posto na godišnjoj razini, što predstavlja rast drugi mjesec zaredom, ali sporiji nego mjesec dana prije. 

ZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Europska komisija odobrila je u utorak Googleovo preuzimanje Photomatha, zaključivši da "neće potaknuti zabrinutost za tržišno natjecanje u Europskom ekonomskom području (EEA)".

ZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Hrvatska se mora brže prilagođavati promjenama koje na tržištu rada donose zelena i digitalna tranzicija i potaknuti povratak iseljenih stvaranjem povoljnije poslovne klime, složili su se u srijedu sudionici Eurotribine na temu Europske godine vještina.