28.12.2021 10:13
STUTTGART, 27. prosinca 2021. (Hina/dpa) – Nestašici poluvodičkih čipova ne nazire se kraj i to će izazvati velike probleme u automobilskoj industriji u 2022. godini, upozorio je u ponedjeljak novi izvršni direktor njemačke tehnološke kompanije Bosch Stefan Hartung.
"Moramo jasno reći da kriza oko čipova nije gotova", rekao je šef najvećeg svjetskog dobavljača automobilske industrije za njemački tjednik Focus. "Svi mi u njemačkoj industriji uvelike se oslanjamo na pretpostavku da će problem uskih grla u opskrbi biti riješen. Ako nemate čip, ne možete završiti upravljački sustav automobila, dakle ni samo vozilo. To će nas stajati puno energije u cijeloj 2022.", rekao je Hartung. Zbog krize koju je izazvala nestašica čipova nova njemačka vladajuća koalicija lijevog centra možda neće postići sve svoje ciljeve, primjerice onaj o 15 milijuna električnih automobila na njemačkim cestama do 2030. godine. To će biti neostvarivo "ako se uskoro ne riješe problemi u globalnim opskrbnim lancima. I to ne vrijedi samo za autoindustriju", naglasio j čelnik  Boscha. Izrazio je i načelnu skepsu prema roku koji je Berlin zacrtao. Ostvarivanje tog cilja zahtijeva ne samo sirovine, baterije i potražnju, koja će uvelike ovisiti o infrastrukturi punionica, već i promjene u društvu i tehnološku transformaciju, objasnio je novi šef Boscha koji bi za nekoliko dana trebao preuzeti kormilo od Volkmara Dennera. I struja koju će vozila koristiti trebala bi biti proizvedena iz zelenih izvora, podsjetio je.

CESTAZAGREB, 23. ožujka 2023. (Hina) - Autobusni prijevoznici iz Udruge hrvatskih autobusnih javno-linijskih prijevoznika (UHAJLP) napuštaju radnu skupinu Ministarstva mora, prometa i infrastrukture (MMPI) za izradu novog zakona o prijevozu u cestovnom prometu, nezadovoljni novom definicijom kabotaže u međunarodnom prijevozu, koja dugoročno dovodi u pitanje opstojnost niza njihovih linija.

BERLIN, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Njemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser izjavila je da će istražiti bliske veze između Deutsche Telekoma i kineskog proizvođača opreme za mobilne mreže Huawei, objavio je njemački list Handelsblatt.

TORINO, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Google je u četvrtak objavio da u Italiji planira uspostaviti još jednu bazu podatkovnih centara za računalstvo u oblaku, odabravši za sjedište nove "regije" Torino. 

OSIJEK 23. ožujka 2023. - Američka kompanija Jabil potvrdila je u četvrtak kako u u Osijeku planira gradnju velikog centra izvrsnosti za proizvodnju, u kojem se predviđa zapošljavanje više od 1.500 radnika, čime bi tvrtka postala jedan od najvećih poslodavaca u Slavoniji.

BERLIN, 22. ožujka 2023. (Hina/Reuters/dpa) - Visoka inflacija u Njemačkoj smanjila je potrošnju, a podignute kamatne stope odvraćaju kompanije od ulaganja, što će zakočiti njemačko gospodarstvo u ovoj i idućoj godini, upozorili su u srijedu vladini ekonomski savjetnici.