27.12.2021 08:15
nafta
ZAGREB, 27. prosinca 2021. (Hina/Reuters) – Na svjetskim su tržištima cijene nafte prošloga tjedna porasle više od 3 posto jer su popustila strahovanja od posljedica širenja omikron varijante koronavirusa, a time i zabrinutosti u vezi potražnje za 'crnim zlatom'.

Cijena barela na londonskom tržištu porasla je prošloga tjedna 3,6 posto, na 76,14 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 4,1 posto, na 73,79 dolara.

Cijene nafte nadoknadile su prošloga tjedna gubitke od prethodnoga jer su smanjena strahovanja od utjecaja vrlo zarazne varijante koronavirusa omikrona na globalno gospodarstvo. Prošloga je tjedna objavljena južnoafrička studija, koja je pokazala da postoji manji rizik od hospitalizacije i razvoja teškog oblika bolesti kod ljudi zaraženih omikronom u usporedbi s deltom. Uz to, Američka agencija za hranu i lijekove (FDA) odobrila je antivirusnu tabletu protiv covid-19 i ta prva terapija odobrena za kućnu uporabu trebala bi postati važno sredstvo u borbi protiv širenja omikrona.

Neki proizvođači cjepiva tvrde, pak, da njihova cjepiva štite i od omikrona.T o je ohrabrilo trgovce, premda se broj zaraženih omikronom brzo širi u nizu zemalja i premda neke vlade uvode restriktivne mjere kako bi zauzdale širenje te varijante koronavirusa.

Veći rast cijena sprječavaju očekivanja da će Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njeni saveznici, uključujući Rusiju, na svom idućem sastanku 4. siječnja ostati kod odluke da povećavaju proizvodnju nafte za 400 tisuća barela dnevno (bpd) svakog mjeseca. Raste i proizvodnja u SAD-u.

Prema podacima kompanije Baker Hughes, prošloga je tjedna broj aktivnih bušotinska postrojenja u SAD-u porastao na njih ukupno 586, najvišu razinu od travnja 2020., što najavljuje povećanje proizvodnje u idućim mjesecima.

Globalna potražnja za naftom porasla je u 2021. jer se svjetsko gospodarstvo oporavlja od koronakrize. Ukupna svjetska potrošnja mogla bi u 2022. dosegnuti novu rekordnu razinu, unatoč naporima da se smanji potrošnja fosilnih goriva kako bi se ublažile klimatske promjene. A to bi moglo dovesti do daljnjeg rasta cijena nafte. Od početka ove godine cijena barela na londonskom tržištu porasla je oko 46 posto.

NekretninaZAGREB, 30. ožujka 2023. (Hina) - Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) s današnjim je danom zaprimila 1.505 zahtjeva za subvencionirane stambene kredite, izvijestilo je u četvrtak Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine.

ZAGREB, 30. ožujka 2023. (Hina) - Trgovački lanac Konzum u ovoj će godini uložiti 25 milijuna eura u širenje i modernizaciju svoje maloprodajne mreže, izvijestili su u četvrtak iz tog trgovačkog lanca iz sastava Fortenova grupe

RIJEKA, 30. ožujka 2023. (Hina) - Rijeka Gateway bit će prvi terminal u regiji na kojem će sve kontejnerske dizalice, obalne i mosne, biti na daljinsko upravljanje iz centralne upravljačke sobe, priopćeno je u četvrtak iz te tvrtke.  

ZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Kompanija FACC, tehnološki partner globalne zrakoplovne industrije, u 2022. je ostvarila prihode od prodaje od 607 milijuna eura, što je porast na godišnjoj razini za 22 posto, a lani je ukupno zaposlila 381 novog radnika, od čega dio njih i u proizvodnom pogonu u Jakovlju u Zagrebačkoj županiji.

MOSKVA, 29. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Najveći ruski proizvođač nafte Rosneft objavio je u srijedu da je s najvećom indijskom rafinerijom Indian Oil Corp potpisao ugovor koji predviđa znatno veće isporuke više vrsta nafte.