24.12.2021 10:10
Dionice
NEW YORK, 24. prosinca 2021. (Hina/Reuters) – Na Wall Streetu su u četvrtak burzovni indeksi porasli treći dan zaredom, pri čemu je S&P 500 indeks dosegnuo rekordnu razinu, jer su splasnula strahovanja ulagača od posljedica širenja omikron varijante koronavirusa.

Dow Jones ojačao je 196 bodova ili 0,55 posto, na 35.950 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,62 posto, na 4.725 bodova, a Nasdaq indeks 0,85 posto, na 15.653 boda.

Rast cijena dionica zahvaljuje se smanjenju zabrinutosti ulagača u vezi omikrona, nakon objave istraživanja da je manji rizik od hospitalizacije i razvoja teškog oblika bolesti kod ljudi zaraženih omikronom u usporedbi s deltom.

To je ohrabrilo ulagače, premda se broj zaraženih omikronom brzo širi u nizu zemalja i premda neke vlade uvode restriktivne mjere kako bi zauzdale širenje te varijante koronavirusa.

Ulagače su ohrabrili i dobri gospodarski pokazatelji. Jučer objavljena izvješća pokazala su da je potrošnja u SAD-u u studenome porasla 0,6 posto, dok se broj novih zahtjeva za pomoć nezaposlenima i prošloga tjedna kretao na razinama od prije pandemije.

„Danas se trgovalo vrlo mirno jer su ulagači odahnuli nakon vijesti da omikron nije toliko opasan koliko se ispočetka činilo. To je pozitivno na ulasku u 2022. Tim više što su gospodarski temelji čvrsti”, kaže Ryan Detrick, strateg u tvrtki LPL Financial.

Rast cijena dionica zahvaljuje se i uobičajenom uljepšavanju portfelja pred kraj godine. Zahvaljujući snažnom rastu u protekla tri dana, S&P 500 indeks povećao je svoj dobitak od početka godine na više od 25 posto.Na Wall Streetu i većini europskih burzi u petak se zbog božićnih blagdana ne radi.I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,43 posto, na 7.373 boda, dok je frankfurtski DAX porastao 1,04 posto, na 15.756 bodova, a pariški CAC 0,77 posto, na 7.106 bodova.

Najvažnije promjene u zakonodavstvuBERLIN, 28. ožujka 2023. (Hina) - Dan nakon općeg štrajka prometnog sektora u Njemačkoj stanje u prometu u utorak se normaliziralo, a sindikati i poslodavci ponovno pregovaraju o kolektivnim ugovorima.

KOPRIVNICA, 28. ožujka 2023. (Hina) - Radovi na izgradnji novog Podravkinog logističko-distributivnog centra otvoreni su danas na prostoru pored proizvodnih pogona Podravke u Koprivnici.

ZAGREB, 28. ožujka 2023. (Hina) - Presuda kojom tvrtka Danka Končara mora platiti nakladniku portala Direktno ostatak iznosa ugovorenog za pisanje i objavu neoznačenih promo tekstova skrenula je pozornost na takav oblik prikrivenog oglašavanja koji medijska struka osuđuje i pripisuje srozavanju novinarskog profesionalizma.

SAN FRANCISCO, 27. ožujka 2023. (Hina/AFP) – Umjetnici ogorčeni umjetnom inteligencijom koja u sekundi kopira stilove na čiji su razvoj žrtvovali godine vode bitku na internetu i na sudu. 

HANOVER, 24. ožujka 2023. (Hina/Dpa) - Njemački turoperator TUI objavio je u petak da je pokrenuo program dokapitalizacije vrijedan 1,8 milijardi eura koji će mu olakšati povrat državne pomoći iz razdoblja pandemije covida 19.Tvrtka će ponuditi 328,91 milijun novih dionica, i to u omjeru od osam novih dionica za tri 'stare'.