23.12.2021 08:10
ZAGREB, 22. prosinca 2021. (Hina) - Globalno tržište telekomunikacijske opreme u trećem je tromjesečju poraslo 6 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, što je šesti uzastopni kvartal rasta, najviše zbog potražnje i za bežičnom i žičnom opremom, podaci su globalne istraživačke grupe Dell'Oro.

U prvih devet mjeseci ove godine to je tržište poraslo za 9 posto u odnosu na isto lansko razdoblje.

"Pozitivni trendovi na globalnom tržištu telekomunikacijske opreme iz prve polovice 2021. produžili su se i na treće tromjesečje, i to šesti uzastopni kvartal. Unatoč poremećajima u opskrbnom lancu, tržište je i u trećem kvartalu zadržalo pozitivan zamah", ističu uz novo izvješće o tom tržištu iz Dell'Ora, jedne od vodećih istraživačkih tvrtki za telekom tržište.

Novo izvješće obrađuje sve programe telekomunikacijske infrastrukture po svijetu, od širokopojasnog pristupa, mikrovalnog i optičkog prijenosa, do mobilne jezgre i radio pristupne mreže (RAN) te druge, a prve (preliminarne) procjene pokazuju da je zajednički globalni udio vodećih dobavljača i dalje relativno stabilan te je i u 2021. prvih sedam činilo oko 80 posto ukupnog tržišta.

Huawei je, kako navode iz Dell'Ora, nastavio dominirati globalnim tržištem, s udjelom gotovo jednakim onom koji zajedno imaju Ericsson i Nokia, a istraživači vjeruju i u uzlazni trend kompanija ZTE i Samsung. Među vodećih sedam na tom su tržištu još Ciena i Cisco.

RAN i širokopojasni pristup potiču rast, ali u 2022. usporavanje 

Porast tržišta u trećem tromjesečju potaknuo je, kako komentiraju, snažan rast RAN-a i širokopojasnog pristupa, što je bilo više nego dovoljno da nadoknadi slabije trendove u optičkom prijenosu.

Za RAN i širokopojasni pristup napominju da su također i najjači pokretači rasta na godišnjoj razini, a zbog rastuće potražnje za 5G, PON (tzv. pasivna optička mreža), FWA (fixed wireless access) i dr.

Očekuju da će se trendovi te potražnje nastaviti i u 2022. te da će globalno prihodi na tržištu telekomunikacijske opreme premašiti 100 milijardi američkih dolara, ali zbog nastavka pandemije i otežavanja u opskrbnom lancu smatraju da će doći i do usporavanja kratkoročnog rasta, na oko 2 posto u odnosu na 2021.

CESTAZAGREB, 23. ožujka 2023. (Hina) - Autobusni prijevoznici iz Udruge hrvatskih autobusnih javno-linijskih prijevoznika (UHAJLP) napuštaju radnu skupinu Ministarstva mora, prometa i infrastrukture (MMPI) za izradu novog zakona o prijevozu u cestovnom prometu, nezadovoljni novom definicijom kabotaže u međunarodnom prijevozu, koja dugoročno dovodi u pitanje opstojnost niza njihovih linija.

BERLIN, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Njemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser izjavila je da će istražiti bliske veze između Deutsche Telekoma i kineskog proizvođača opreme za mobilne mreže Huawei, objavio je njemački list Handelsblatt.

TORINO, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Google je u četvrtak objavio da u Italiji planira uspostaviti još jednu bazu podatkovnih centara za računalstvo u oblaku, odabravši za sjedište nove "regije" Torino. 

OSIJEK 23. ožujka 2023. - Američka kompanija Jabil potvrdila je u četvrtak kako u u Osijeku planira gradnju velikog centra izvrsnosti za proizvodnju, u kojem se predviđa zapošljavanje više od 1.500 radnika, čime bi tvrtka postala jedan od najvećih poslodavaca u Slavoniji.

BERLIN, 22. ožujka 2023. (Hina/Reuters/dpa) - Visoka inflacija u Njemačkoj smanjila je potrošnju, a podignute kamatne stope odvraćaju kompanije od ulaganja, što će zakočiti njemačko gospodarstvo u ovoj i idućoj godini, upozorili su u srijedu vladini ekonomski savjetnici.