22.12.2021 10:10
ZAGREB, 21. prosinca 2021. (Hina) - Fizički obujam građevinskih radova bio je u listopadu 6,1 posto veći nego u istom mjesecu prošle godine, dok je u odnosu na rujan manji za 0,5 posto, pokazuju privremeni podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
Listopad je bio 17. uzastopni mjesec rasta obujma građevinskih radova na godišnjoj razini. Podaci DZS-a pokazuju da je u listopadu obujam radova izvedenih na zgradama bio veći za 6,7 posto u odnosu na listopad prošle godine, dok je obujam radova na ostalim građevinama povećan za 5 posto.

U odnosu na rujan obujam građevinskih radova na zgradama manji je za 0,7 posto, a na ostalim građevinama za 0,4 posto. U listopadu je 60,9 posto radnih sati na gradilištima odrađeno na novogradnji, a 39,1 posto na rekonstrukcijama, popravcima i održavanjima. Na zgradama je odrađeno 49,3, a na ostalim građevinama 50,7 posto radnih sati.

CESTAZAGREB, 23. ožujka 2023. (Hina) - Autobusni prijevoznici iz Udruge hrvatskih autobusnih javno-linijskih prijevoznika (UHAJLP) napuštaju radnu skupinu Ministarstva mora, prometa i infrastrukture (MMPI) za izradu novog zakona o prijevozu u cestovnom prometu, nezadovoljni novom definicijom kabotaže u međunarodnom prijevozu, koja dugoročno dovodi u pitanje opstojnost niza njihovih linija.

BERLIN, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Njemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser izjavila je da će istražiti bliske veze između Deutsche Telekoma i kineskog proizvođača opreme za mobilne mreže Huawei, objavio je njemački list Handelsblatt.

TORINO, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Google je u četvrtak objavio da u Italiji planira uspostaviti još jednu bazu podatkovnih centara za računalstvo u oblaku, odabravši za sjedište nove "regije" Torino. 

OSIJEK 23. ožujka 2023. - Američka kompanija Jabil potvrdila je u četvrtak kako u u Osijeku planira gradnju velikog centra izvrsnosti za proizvodnju, u kojem se predviđa zapošljavanje više od 1.500 radnika, čime bi tvrtka postala jedan od najvećih poslodavaca u Slavoniji.

BERLIN, 22. ožujka 2023. (Hina/Reuters/dpa) - Visoka inflacija u Njemačkoj smanjila je potrošnju, a podignute kamatne stope odvraćaju kompanije od ulaganja, što će zakočiti njemačko gospodarstvo u ovoj i idućoj godini, upozorili su u srijedu vladini ekonomski savjetnici.