21.12.2021 10:21
LONDON, 20. prosinca 2021. (Hina/Reuters) - Broj radnih mjesta u financijskom sektoru koji se sele iz Velike Britanije u EU zbog brexita manji je od očekivanog unatoč milijardama eura koje su trgovanjem dionica premještene u EU, dok je London izgubio većinu svog pristupa tržištima kapitala Unije,  kažu konzultanti EY-a. 
Nakon što je Britanija 2016. izglasala izlazak iz EU-a, analitičari poput Olivera Wymana procijenili su da će se u Britaniji ugasiti do 35.000 ili više radnih mjesta u sektoru financijskih usluga. Britanija je 1. siječnja 2021. potpuno napustila EU. "Međutim, tijekom prošle godine, brojne velike investicijske banke koje se nalaze u Ujedinjenom Kraljevstvu revidirale su broj osoblja koje će biti premješteno u EU, čime trenutni broj najavljenih premještaja vezanih uz brexit iznosi nešto manje od 7.400, što je manje od 7.600 u prosincu 2020.”, izvijestio je EY u svom najnovijem pregledu brexita. To je djelić od 1,1 milijuna ljudi koji rade u financijskom sektoru. U EU-u je, pak, zbog brexita zaposleno oko 2800 novih ljudi, čime je izbjegnuta potreba za preseljenjem dijela osoblja iz Londona, a također je otvoreno 2200 novih radnih mjesta u financijskom sektoru Ujedinjenog Kraljevstva, priopćio je EY. No europski regulatori i dalje stvaraju pritisak na financijske tvrtke kako bi dovršile prebrojavanje zaposlenih te proveli operativne poteze u EU-u koji su odgođeni zbog pandemije, dodaje EY. Europska središnja banka želi izbjeći središnjicu koja će poslovati iz Londona. EY je priopćio da su Dublin i Luksemburg najpopularnija odredišta za nove središnjice EU-a nakon brexita, iako je Pariz zaprimio najveći broj transfera osoblja. Također je preseljenja i imovina vrijedna 13.000 milijardi funti. "Za mnoge tvrtke koje pružaju financijske usluge, još smo daleko od potpunog 'post-brexita'", rekao je direktor odjela financijskih usluga u EY-u Omar Ali.

AVIONZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Kompanija FACC, tehnološki partner globalne zrakoplovne industrije, u 2022. je ostvarila prihode od prodaje od 607 milijuna eura, što je porast na godišnjoj razini za 22 posto, a lani je ukupno zaposlila 381 novog radnika, od čega dio njih i u proizvodnom pogonu u Jakovlju u Zagrebačkoj županiji.

MOSKVA, 29. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Najveći ruski proizvođač nafte Rosneft objavio je u srijedu da je s najvećom indijskom rafinerijom Indian Oil Corp potpisao ugovor koji predviđa znatno veće isporuke više vrsta nafte. 

ZAGREB, 30. ožujka 2023. (Hina) - U Hrvatskoj je u veljači potrošnja u maloprodaji realno porasla 0,4 posto na godišnjoj razini, što predstavlja rast drugi mjesec zaredom, ali sporiji nego mjesec dana prije. 

ZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Europska komisija odobrila je u utorak Googleovo preuzimanje Photomatha, zaključivši da "neće potaknuti zabrinutost za tržišno natjecanje u Europskom ekonomskom području (EEA)".

ZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Hrvatska se mora brže prilagođavati promjenama koje na tržištu rada donose zelena i digitalna tranzicija i potaknuti povratak iseljenih stvaranjem povoljnije poslovne klime, složili su se u srijedu sudionici Eurotribine na temu Europske godine vještina.