20.12.2021 10:58
STOCKHOLM, 19. prosinca 2021. (Hina/dpa) - Jedan od najvećih svjetskih proizvođača higijenskih potrepština za široku potrošnju, švedska tvrtka Essity upozorava da kani povećati cijene proizvoda poput toaletnog papira i rola kuhinjskog papira. Viši menadžer Essityja, među čijim su globalnim brendovima Tempo, Lotus, Zewa, Vinda i TENA, rekao je da će se potrošači uskoro i sami uvjeriti u porast cijena higijenskih papirnatih proizvoda. 
"Da bismo kompenzirali trendove troškova, mi u Essityju morat ćemo povećati cijene za ukupno gotovo 20 posto", rekao je voditelj Essityjeva poslovanja robe široke potrošnje, Volker Zöller za njemački medijski portal T-Online."Ovo što se događa u našoj industriji u posljednjih nekoliko tjedana više nije normalno", rekao je, aludirajući na velike troškove koji idu na sirovine i na potrošnju energije. Istaknuo je da su posebno "skočile" cijene celuloze te dodao da problemi lanaca opskrbe i logistike dodatno pogoršavaju poteškoće s kojima se suočava tvrtka. “Cijene logistike u nekim su se slučajevima učetvorostručile, što je dodatno pogoršalo situaciju”, rekao je Zöller. "U sljedećih nekoliko mjeseci situacija se neće poboljšati pa su stoga poskupljenja neizbježna."Kazao je da pregovori s trgovcima već traju. "S većinom klijenata imamo otvorene ugovore, da bismo mogli što brže reagirati, no hitno bi trebalo prilagoditi čak i one dugoročne”, rekao je Zöller.

AVIONZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Kompanija FACC, tehnološki partner globalne zrakoplovne industrije, u 2022. je ostvarila prihode od prodaje od 607 milijuna eura, što je porast na godišnjoj razini za 22 posto, a lani je ukupno zaposlila 381 novog radnika, od čega dio njih i u proizvodnom pogonu u Jakovlju u Zagrebačkoj županiji.

MOSKVA, 29. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Najveći ruski proizvođač nafte Rosneft objavio je u srijedu da je s najvećom indijskom rafinerijom Indian Oil Corp potpisao ugovor koji predviđa znatno veće isporuke više vrsta nafte. 

ZAGREB, 30. ožujka 2023. (Hina) - U Hrvatskoj je u veljači potrošnja u maloprodaji realno porasla 0,4 posto na godišnjoj razini, što predstavlja rast drugi mjesec zaredom, ali sporiji nego mjesec dana prije. 

ZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Europska komisija odobrila je u utorak Googleovo preuzimanje Photomatha, zaključivši da "neće potaknuti zabrinutost za tržišno natjecanje u Europskom ekonomskom području (EEA)".

ZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Hrvatska se mora brže prilagođavati promjenama koje na tržištu rada donose zelena i digitalna tranzicija i potaknuti povratak iseljenih stvaranjem povoljnije poslovne klime, složili su se u srijedu sudionici Eurotribine na temu Europske godine vještina.