17.12.2021 13:33
rad od kuće
LUXEMBOURG, 16. prosinca 2021. (Hina) - Troškovi rada po satu u EU i eurozoni porasli su u trećem tromjesečju najsnažnije u ovoj godini, a u Hrvatskoj njihov je rast bio najveći u dvije godine, pokazalo je izvješće Eurostata, odražavajući probleme kompanija s pronalaženjem radnika.

Na razini 27-članog EU-a kalendarski prilagođeni troškovi rada po satu porasli su u trećem tromjesečju 2,9 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, najsnažnije od kraja prošle godine. U razdoblju od travnja do lipnja uvećani su prema revidiranim podacima Eurostata 0,6 posto. U eurozoni troškovi su u ljetnom tromjesečju uvećani 2,5 posto, također najsnažnije od četvrtog prošlogodišnjeg tromjesečja. U drugom su tromjesečju gotovo stagnirali. Kompanije imaju sve više problema s nestašicom radne snage, pa pokušavaju privući odnosno zadržati radnike višim plaćama i dodatnim beneficijama.

Veće plaće i doprinosi

Troškovi plaća porasli su tako u EU u razdoblju od srpnja do listopada 2,8 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, nakon što su u prethodnom kvartalu gotovo stagnirali. U eurozoni su pak uvećani 2,3 posto, nakon 0,5-postotnog pada u drugom kvartalu. Najviše su rasli troškovi plaća u sektorima informiranja i komunikacija, za 4,4 posto, te rudarstva, za 3,9 posto. Izrazitiji rast zabilježen je i u sektorima veleprodaje i maloprodaje i popravaka motornih vozila, za 3,4 posto. Troškovi doprinosa poskočili su u trećem kvartalu za 3,3 posto u EU, te za tri posto u eurozoni. U razdoblju od travnja do lipnja uvećani su 2,3 posto u Uniji, te 1,2 posto u zoni primjene zajedničke europske valute. Najveći rast troškova doprinosa zabilježen je u sektoru smještaja i posluživanja hrane, za 14,2 posto, te umjetnosti, zabave i rekreacije, za 12,9 posto, pokazuje Eurostatovo izvješće.

Hrvatska uz bok Danskoj i Nizozemskoj

Među zemljama EU-a najviše su u razdoblju od srpnja do rujna porasli ukupni troškovi rada po satu u Litvi, za 15,2 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje. Slijedi Bugarska s 13,8-postotnim rastom, te Mađarska gdje su porasli deset posto. U Hrvatskoj su kalendarski prilagođeni troškovi rada po satu u trećem tromjesečju porasli 4,3 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, najsnažnije od trećeg tromjesečja 2019. U razdoblju od travnja do lipnja uvećani su 1,3 posto. Troškovi plaće porasli su 4,4 posto, nakon 1,3-postotnog rasta u prethodna tri mjeseca. Troškovi doprinosa uvećani su četiri posto nakon što su u razdoblju od travnja do lipnja porasli 1,1 posto. Hrvatska se rastom ukupnih troškova rada u ljetnom tromjesečju svrstala uz Dansku i Nizozemsku, pokazuje Eurostatovo izvješće. Najslabiji rast ukupnih troškova rada po satu bilježila je u trećem tromjesečju Belgija, za 0,7 posto, a smanjeni su samo u Grčkoj, za 4,6 posto.

Najvažnije promjene u zakonodavstvuBERLIN, 28. ožujka 2023. (Hina) - Dan nakon općeg štrajka prometnog sektora u Njemačkoj stanje u prometu u utorak se normaliziralo, a sindikati i poslodavci ponovno pregovaraju o kolektivnim ugovorima.

KOPRIVNICA, 28. ožujka 2023. (Hina) - Radovi na izgradnji novog Podravkinog logističko-distributivnog centra otvoreni su danas na prostoru pored proizvodnih pogona Podravke u Koprivnici.

ZAGREB, 28. ožujka 2023. (Hina) - Presuda kojom tvrtka Danka Končara mora platiti nakladniku portala Direktno ostatak iznosa ugovorenog za pisanje i objavu neoznačenih promo tekstova skrenula je pozornost na takav oblik prikrivenog oglašavanja koji medijska struka osuđuje i pripisuje srozavanju novinarskog profesionalizma.

SAN FRANCISCO, 27. ožujka 2023. (Hina/AFP) – Umjetnici ogorčeni umjetnom inteligencijom koja u sekundi kopira stilove na čiji su razvoj žrtvovali godine vode bitku na internetu i na sudu. 

HANOVER, 24. ožujka 2023. (Hina/Dpa) - Njemački turoperator TUI objavio je u petak da je pokrenuo program dokapitalizacije vrijedan 1,8 milijardi eura koji će mu olakšati povrat državne pomoći iz razdoblja pandemije covida 19.Tvrtka će ponuditi 328,91 milijun novih dionica, i to u omjeru od osam novih dionica za tri 'stare'.