17.12.2021 13:30
BRUXELLES, 17. prosinca 2021. (Hina) - Potražnja za automobilima u EU snažno je pala u studenom, zbog nestašice mikročipova koji su europsko tržište u ovoj godini zadržali na razini 2020., prve godine pandemije, pokazalo je u petak izvješće udruge proizvođača ACEA.U EU je u razdoblju od siječnja do studenog registrirano 8,9 milijuna novih automobila, gotovo kao i u istom razdoblju 2020., pokazalo je ACEA-ino izvješće.
Nestašica mikročipova zadržala je prodaju automobila na razini istog razdoblja 2020., koja predstavlja "rekordno nisku poredbenu osnovicu", ističu u udruzi. Tri od četiri vodeća europska tržišta bilježila su ipak rast, a najsnažnije je poraslo talijansko tržište, za 8,6 posto. Slijede Španjolska i Francuska gdje potražnja porasla 3,8 odnosno 2,5 posto. Najveće europskog tržište, ono njemačke, smanjeno je pak 8,1 posto. U Hrvatskoj je u razdoblju od siječnja do studenog prema podacima ACEA-e registrirano 42.466 novih automobila, za četvrtinu više nego u istom prošlogodišnjem razdoblju. Veći rast bilježila je samo Grčka, za 27,9 posto, a blizu je Estonija s rastom potražnje za 23,3 posto.

Studeni za crne anale

U studenom je u EU registrirano 713.346 novih automobila, za 20,5 posto manje nego u istom prošlogodišnjem mjesecu i najmanje u pretposljednjem mjesecu u godini otkada je ACEA 1993. počela prikupljati podatke. Studeni je tako produljio razdoblje pada i na peti mjesec, nakon 30,3-postotnog smanjenja u listopadu. Dvoznamenkasti pad zabilježen je u studenom na tri od četiri vodeća europska tržišta, a najveći je bio u Njemačkoj, gdje je potražnja za novim automobilima pala za 31,7 posto. Slijede Italija i Španjolska s padom od 24,6 odnosno 12,3 posto. Najblaži pad potražnje bilježila je Francuska, za samo 3,2 posto. U Hrvatskoj su u studenom prema podacima ACEA-e registrirana 2.522 novih automobila, za 4,7 posto manje nego u istom prošlogodišnjem mjesecu. U listopadu njihov je broj na godišnjoj razini pao za 8,7 posto. Veću potražnju za automobilima nego u prošlogodišnjem studenom bilježile su samo Bugarska, Irska i Slovenija, ističe ACEA.

Najvažnije promjene u zakonodavstvuBERLIN, 28. ožujka 2023. (Hina) - Dan nakon općeg štrajka prometnog sektora u Njemačkoj stanje u prometu u utorak se normaliziralo, a sindikati i poslodavci ponovno pregovaraju o kolektivnim ugovorima.

KOPRIVNICA, 28. ožujka 2023. (Hina) - Radovi na izgradnji novog Podravkinog logističko-distributivnog centra otvoreni su danas na prostoru pored proizvodnih pogona Podravke u Koprivnici.

ZAGREB, 28. ožujka 2023. (Hina) - Presuda kojom tvrtka Danka Končara mora platiti nakladniku portala Direktno ostatak iznosa ugovorenog za pisanje i objavu neoznačenih promo tekstova skrenula je pozornost na takav oblik prikrivenog oglašavanja koji medijska struka osuđuje i pripisuje srozavanju novinarskog profesionalizma.

SAN FRANCISCO, 27. ožujka 2023. (Hina/AFP) – Umjetnici ogorčeni umjetnom inteligencijom koja u sekundi kopira stilove na čiji su razvoj žrtvovali godine vode bitku na internetu i na sudu. 

HANOVER, 24. ožujka 2023. (Hina/Dpa) - Njemački turoperator TUI objavio je u petak da je pokrenuo program dokapitalizacije vrijedan 1,8 milijardi eura koji će mu olakšati povrat državne pomoći iz razdoblja pandemije covida 19.Tvrtka će ponuditi 328,91 milijun novih dionica, i to u omjeru od osam novih dionica za tri 'stare'.