16.12.2021 11:50
AI
ZAGREB, 15. prosinca 2021. (Hina) - Udruga informatičke i komunikacijske djelatnosti pri Hrvatskoj udruzi poslodavaca (HUP ICT) u srijedu je svečano obilježila 20 godina djelovanja u kojima se razvila u najširu platformu za zastupanje interesa ICT industrije i izborila niz uspjeha, a ima i ambiciozne planove za digitalni i održivi razvoj Hrvatske.
Na svečanosti, održanoj u novim zagrebačkim prostorima HUP-a, istaknuo je da je HUP ICT jedna od HUP-ovih najreprezentativnijih granskih udruga, koja okuplja domaće i međunarodne, male, velike i srednje tvrtke koje ukupno zapošljavaju više od 20 tisuća stručnjaka. Iz te udruge naglašavaju među važnim postignućima reforme poreznih politika, ukidanje kvotnog sustava za fleksibilnije zapošljavanje stranaca, izradu standarda ICT zanimanja kojima će se kreirati novi obrazovni programi te pokretanje sveobuhvatne rasprave i povećanje alokacija u programiranju EU sredstava. Posebno značajnim postignućem, pak, iz te udruge drže nedavni rad na nadopuni Strategije pametne specijalizacije (S3) koja bi trebala uvesti nove digitalne i kreativne vertikale, a što bi ICT sektoru u značajnijoj mjeri omogućilo povlačenje EU sredstava za istraživanje, razvoj i inovacije. "HUP ICT se dugi niz godina sustavno zalaže za ostvarenje ove nove mogućnosti za sve tvrtke koje do sada nisu mogle povući dovoljno sredstava za inovativne projekte putem poziva za istraživanje, razvoj i inovacije, a to bi trebalo omogućiti daljnji brži rast sektora. Okupljajući kroz svoje članstvo polovinu zaposlenih u samom sektoru, kroz mala, srednja i velika poduzeća, udruga u pravom smislu te riječi predstavlja cijeli ICT sektor", naglasio je predsjednik HUP ICT udruge Boris Drilo.

Još veću važnost udruge vidi u idućim godinama zbog važnosti novih tehnologija u razvoju gospodarstva i društva, a u fokusu u idućih pet godina bit će im i uključivanje startupova, privlačenje tvrtki s ambicijama za svjetsko tržište te promocija mentorstva i suradnje kroz inkubatore znanja. Uz to, udruga nastavlja, kako poručuju, biti konstruktivan partner tijelima državne i javne vlasti u ostvarenju zajedničkih ciljeva, poput napretka na DESI indeks ljestvici te ostvarivanju rasta ICT industrije većeg od EU-27 prosjeka. "Naša se udruga razvijala i rasla zajedno s jačanjem ICT industrije u Hrvatskoj, koja je na početku okupljala svega 30-ak tvrtki, čiji su se čelnici svi međusobno poznavali. Danas ICT čini okosnicu budućeg održivog gospodarskog rasta Hrvatske, a udruga kroz članstvo kompanija zastupa interese gotovo 20 tisuća ljudi", ističe direktorica HUP ICT Jaminka Martinović. Poručila je i da su im ciljevi ambiciozni i jasni - daljnje smanjenje poreznog opterećenja rada i uravnoteženje različitih poreznih modela, povećanje broja ICT stručnjaka te otklanjanje administrativnih, regulatornih i investicijskih prepreka u izgradnji širokopojasnih mreža, što će omogućiti daljnji rast industrije i cjelokupnog hrvatskog gospodarstva. Također, do 2030. ciljevi udruge uključuju i rast broja zaposlenih ICT stručnjaka na više od 200 tisuća, kao i 100-postotnu pokrivenost gigabitnom i 5G infrastrukturom, rasprostranjenu uporabu umjetne inteligencije (AI) i cloud tehnologije te daljnju digitalizaciju poduzetnika i javnih usluga za građane.

googleZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Europska komisija odobrila je u utorak Googleovo preuzimanje Photomatha, zaključivši da "neće potaknuti zabrinutost za tržišno natjecanje u Europskom ekonomskom području (EEA)".

ZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Hrvatska se mora brže prilagođavati promjenama koje na tržištu rada donose zelena i digitalna tranzicija i potaknuti povratak iseljenih stvaranjem povoljnije poslovne klime, složili su se u srijedu sudionici Eurotribine na temu Europske godine vještina. 

LONDON, 29. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Britanski WPP, najveća svjetska tvrtka za oglašavanje, izvijestio je da je kupio njujoršku marketinšku agenciju Obviously koja se u promotivnim kampanjama oslanja na influencere. 

BERLIN, 28. ožujka 2023. (Hina) - Dan nakon općeg štrajka prometnog sektora u Njemačkoj stanje u prometu u utorak se normaliziralo, a sindikati i poslodavci ponovno pregovaraju o kolektivnim ugovorima.

KOPRIVNICA, 28. ožujka 2023. (Hina) - Radovi na izgradnji novog Podravkinog logističko-distributivnog centra otvoreni su danas na prostoru pored proizvodnih pogona Podravke u Koprivnici.