16.12.2021 11:43
ZAGREB, 16. prosinca 2021. (Hina)  - Grupa Končar ovu bi godinu trebala završiti s "povijesno najvećim prihodom od prodaje" u iznosu većem od 3,5 milijardi kuna, iduće godine planira prihode od prodaje u iznosu od 3,78 milijardi kuna te investicije od 209 milijuna kuna, objavili su u četvrtak iz Končar Elektorindustrije putem Zagrebačke burze. 
Naime, Nazdorni odbor je, na prijedlog Uprave, usvojio plan poslovanja Končar Elektroindustrije i konsolidirani plan Grupe Končar za 2022. godinu. Kako se navodi u objavi, plan poslovanja 2022. godine temelji se na dobroj ugovorenosti s kojom Končar završava poslovnu 2021. godinu - stanje ugovorenih poslova (backlog) na kraju 2021., prema izvršenim procjenama, iznosit će oko pet milijardi kuna i bit će znatno veće u odnosu na stanje na početku godine. "Prema očekivanjima, Grupa Končar poslovnu 2021. godinu trebala bi završiti s povijesno najvećim prihodom od prodaje u iznosu većem od 3,5 milijarde kuna. Planirani iznos prihoda od prodaje proizvoda i usluga za 2022. godinu iznosi 3,78 milijardi kuna. Na izvoznim tržištima planira se daljnji rast od 5,4 posto te udio izvoza u ukupno planiranim prihodima od prodaje iznosi 60 posto", ističu iz Končara. Navode kako se najveći dio prihoda i u 2022. planira ostvariti na tržištu Europske unije, u iznosu od 1,5 milijardi kuna.

Na ostalim tržištima planiraju se prihodi veći od onih procijenjenih za ostvarenje u 2021. godini, a najveći se rast, kako se navodi,  očekuje u zemljama okruženja i zemljama Azije i Afrike. "Planom za 2022. godinu predviđeno je ugovaranje novih poslova od 4,4 milijarde kuna. Stanje ugovorenih poslova (backlog) na kraju 2022. godine iznosilo bi 5,6 milijarde kuna. Planirani backlog dobra je osnova ostvarenja zadanih strateških ciljeva do 2024. godine", ističu iz Končara. Također navode da se, u skladu s usvojenom "Integralnom strategijom Grupe Končar 2020+", u idućoj godini planiraju investicije u iznosu od 209 milijuna kuna. Najvećim se dijelom to odnosi na ulaganja u postrojenja i opremu, povećanje proizvodnih kapaciteta u više društava Grupe, daljnji proces digitalizacije te nastavak razvoja ekološki prihvatljivih proizvoda, ističu iz Končara, uz napomenu da je najveći dio planiranih investicija predviđeno financirati iz vlastitih izvora sredstava. "Grupa Končar je, usprkos teškoćama uzrokovanih novim valovima pandemije popraćenim zatvaranjima u nekim zemljama, znatnom povećanju cijena osnovnih sirovina i materijala, poremećajima u dobavnim lancima te problemima u kontejnerskom prijevozu, uspjela 2021. godinu završiti s rekordnim rezultatima", ocjenjuju u Končaru. Ističu i da dobra ugovorenost, osigurana likvidnost i stabilna bilanca omogućuju daljnji rast i razvoj Grupe i u idućoj poslovnoj godini. "Prioriteti u 2022. ostaju isti - organizacija i nastavak proizvodnje, održavanje ugovorenih rokova isporuka, učinkovito upravljanje troškovima, smanjenje ugljičnog otiska, ali prije svega zaštita zdravlja i sigurnost zaposlenika te poslovnih partnera u uvjetima mogućeg nastavka pandemije i u godini pred nama", zaključuje se u objavi Končar Elektroindustrije. Na Zagrebačkoj je burzi danas do 11 sati dionicama Končara ostvaren promet od oko 218 tisuća kuna, a cijena im stagnira na 850 kuna. 

AVIONZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Kompanija FACC, tehnološki partner globalne zrakoplovne industrije, u 2022. je ostvarila prihode od prodaje od 607 milijuna eura, što je porast na godišnjoj razini za 22 posto, a lani je ukupno zaposlila 381 novog radnika, od čega dio njih i u proizvodnom pogonu u Jakovlju u Zagrebačkoj županiji.

MOSKVA, 29. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Najveći ruski proizvođač nafte Rosneft objavio je u srijedu da je s najvećom indijskom rafinerijom Indian Oil Corp potpisao ugovor koji predviđa znatno veće isporuke više vrsta nafte. 

ZAGREB, 30. ožujka 2023. (Hina) - U Hrvatskoj je u veljači potrošnja u maloprodaji realno porasla 0,4 posto na godišnjoj razini, što predstavlja rast drugi mjesec zaredom, ali sporiji nego mjesec dana prije. 

ZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Europska komisija odobrila je u utorak Googleovo preuzimanje Photomatha, zaključivši da "neće potaknuti zabrinutost za tržišno natjecanje u Europskom ekonomskom području (EEA)".

ZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Hrvatska se mora brže prilagođavati promjenama koje na tržištu rada donose zelena i digitalna tranzicija i potaknuti povratak iseljenih stvaranjem povoljnije poslovne klime, složili su se u srijedu sudionici Eurotribine na temu Europske godine vještina.