16.12.2021 11:46
RIJEKA, 15. prosinca 2021. (Hina) - Projekt razvoja novog, inovativnog proizvoda za poboljšanje zdravlja i kvalitete života, vrijedan 34,9 milijuna kuna, predstavljen je u riječkom Jadran Galenskom Laboratoriju (JGL), priopćeno je u srijedu iz te tvrtke. 
Riječ je o razvoju Rino spreja, za što je osigurano bespovratnih 13,87 milijuna kuna iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Partner u projektu je Centar za proteomiku Medicinskog fakulteta u Rijeci, a znanstvenu podršku daje razvojni partner, tvrtka Biosens iz Zagreba. Direktorica istraživanja i razvoja JGL-a i voditeljica projekta Maša Safundžić Kučuk izjavila je da je riječ o iskoraku za JGL, s obzirom da prvi put od početka razvijaju proizvod sa supstancama koje do sada nisu korištene u nazalnom spreju, a doprinose smanjenju simptoma i progresije prehlade prouzročene rinovirusom."Projekt je važan i zato jer je, u sklopu strategije pametne specijalizacije Republike Hrvatske, tematsko prioritetno područje 'Zdravlje i kvaliteta života' izabrano kao jedno od pet ključnih područja za razvoj hrvatskog gospodarstva, " kazala je. Iz JGL-a navode da su u tijeku su aktivnosti potvrde koncepta proizvoda in-vitro, kako bi se dokazala njegova sigurnost i djelotvornost te da se stručnjaci JGL-a i riječkog Medicinskog fakulteta nadaju uspjehu.

Pročelnik Zavoda za histologiju i embriologiju i voditelj Centra za proteomiku na Medicinskom fakultetu u Rijeci Stipan Jonjić izjavio je da tim znanstvenika u Centru za proteomiku već više godina provodi istraživanja u području imunologije, virologije, novih vektorskih cjepiva i imunoterapeutika te sudjeluje u nacionalnim i međunarodnim znanstvenim projektima. "Uvjeren sam da će nastavak suradnje između Medicinskog fakulteta i JGL-a na projektima poput ovog, ali i širenje suradnje u pravcu razvoja novih imunoterapeutika biti od strateškog interesa za oba partnera," rekao je Jonjić.

Temeljni kapital u eurimaZAGREB, 21. ožujka 2023. (Hina) - Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama Republike Hrvatske za siječanj ove godine iznosila je 1.094 eura, što je nominalno i realno više za 4,6 posto u odnosu na prosinac, dok je na godišnjoj razini, prema siječnju lani, nominalno viša za 11,7 posto, a realno niža za 0,9 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) objavljeni u utorak.  

ZAGREB, 21. ožujka 2023. (Hina) - Najbolja lokalna sredina za poduzetništvo je Sveta Nedelja, pokazao je UGP indeks lakoće poslovanja, istraživanje koje je Udruga Glas poduzetnika (UGP) provela među hrvatskim poduzetnicima, mahom svojim članovima. 

ZAGREB, 21. ožujka 2023. (Hina) - Trgovački sud u Zagrebu za 17. travnja zakazao je ročište o prijedlogu za otvaranje stečaja Geothermal solutions, tvrtke poduzetnika Dragana Jurilja i Gorana Pavlovića, za koju je utvrđeno da je lani u studenome imala 1,19 milijuna kuna neizvršenih osnova za plaćanje.

ZAGREB, 17. ožujka 2023. (Hina) - Potrošačke cijene u Hrvatskoj bile su u veljači 12 posto više u odnosu na isti mjesec prošle godine, što znači da je inflacija oslabila treći mjesec zaredom, pokazuju drugi podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS), objavljeni u petak.

ZAGREB, 20. ožujka 2023. (Hina) - Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) u ponedjeljak je u sklopu osmog po redu natječaja, počela zaprimati zahtjeve za subvencioniranje stambenih kredita, a u prvih oko pola sata banke su predale 298 zahtjeva svojih klijenata.