14.12.2021 10:09
report
ZAGREB, 13. prosinca 2021. (Hina) - Farmaceutska kompanija Pliva u 2021. godini očekuje ukupne prihode slične kao i lani, oko 4,5 milijardi kuna, od čega se 90 posto odnosi na izvoz, koji bilježi porast za 10 posto, istaknuo je u ponedjeljak predsjednik Uprave Plive Mihael Furjan na susretu s novinarima.

Ocijenio je kako je ovo još jedna uspješna godina za Plivu, u kojoj obilježavaju i sto godina postojanja te kompanije, na što su ponosni i što su obljetnice koje obilježavaju rijetke kompanije. Čelni čovjek Plive istaknuo je i da im je najvažniji cilj redovna opskrba pacijenata i drugih korisnika njihovim proizvodima. Ističu da nisu imali zastoja u opskrbi te da su proizvodili cijelo vrijeme bez zastoja. Također, nisu imali problema ni u nabavi sirovina, osim za injekcije, ali i to su uspjeli nadvladati. "U 2021. zaposlili smo 300 novih ljudi, a otišlo ih je 70-ak, tako da sada imamo oko 2.700 zaposlenih, od kojih je oko 1.200-1.300 u proizvodnji", naveo je Furjan, dodavši da su s brojem zaposlenih jedan od najvećih privatnih poslodavaca u zemlji. Naglasio je i da 70-80 posto menadžmenta čine žene te da se i po tome razlikuju od drugih. Za prihode od izvoza kazao je da se većinom radi o izvozu roba, ali i da sve više izvoze i znanje, u što ulazi i njihov centar za dijeljene aktivnosti, jer iz Zagreba puno toga rade za cijelu Teva grupu i po tome su među boljim kompanijama u sastava te izraelske grupacije. Prognozira i da će u idućih pet do deset godina dodatno smanjiti udio prihoda s hrvatskog tržišta u ukupnim prihodima, na šest do sedam posto, jer će im, uz cijeli niz novih proizvoda, nastaviti rasti izvoz, posebice u SAD-u, gdje u idućim godinama očekuju veliki rast. S obzirom da cijene farmaceutskih proizvoda ne rastu već padaju zadnjih godina zbog regulacije na tržištima, a i u pandemiji su neke zemlje, pa i Hrvatska, uredbama ograničile rast cijena lijekova, jedini način da uspješno posluju je racionalnost i efikasnost, istaknuli su iz Plive. 

Furjan je iznio i podatak da su u 2020. godini, zbog pandemije, primijetili porast potrošnje vitamina, ali se u toj prvoj pandemijskoj godini prvi put suočili i s padom potražnje za lijekovima, jer zdravstveni sustav nije radio punim kapacitetima osim za covid-19. Također su u 2020 vidjeli pad potrošnje antibiotika, respiratornih lijekova i drugih, što se dijelom počelo oporavljati u 2021. godine posebice u trećem kvartalu kada su ponovno imali porast potražnje za lijekovima. No, u zadnjem se, četvrtom kvartalu ove godine opet primjećuje pad te potrošnje, iako je u prosincu ove godine, kako kažu iz Plive, taj pad primjerice kod citostatika nešto blaži nego u prosincu prošle godine. Pliva će ove godine proizvesti rekordnih sedam milijardi tableta, kapsula i injekcija, za što je Furjan rekao da je četiri puta više nego prije deset godina te govori o važnosti proizvodnje u Plivi, za koju uspijevaju naći radnike na domaćem tržištu.

AVIONZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Kompanija FACC, tehnološki partner globalne zrakoplovne industrije, u 2022. je ostvarila prihode od prodaje od 607 milijuna eura, što je porast na godišnjoj razini za 22 posto, a lani je ukupno zaposlila 381 novog radnika, od čega dio njih i u proizvodnom pogonu u Jakovlju u Zagrebačkoj županiji.

MOSKVA, 29. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Najveći ruski proizvođač nafte Rosneft objavio je u srijedu da je s najvećom indijskom rafinerijom Indian Oil Corp potpisao ugovor koji predviđa znatno veće isporuke više vrsta nafte. 

ZAGREB, 30. ožujka 2023. (Hina) - U Hrvatskoj je u veljači potrošnja u maloprodaji realno porasla 0,4 posto na godišnjoj razini, što predstavlja rast drugi mjesec zaredom, ali sporiji nego mjesec dana prije. 

ZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Europska komisija odobrila je u utorak Googleovo preuzimanje Photomatha, zaključivši da "neće potaknuti zabrinutost za tržišno natjecanje u Europskom ekonomskom području (EEA)".

ZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Hrvatska se mora brže prilagođavati promjenama koje na tržištu rada donose zelena i digitalna tranzicija i potaknuti povratak iseljenih stvaranjem povoljnije poslovne klime, složili su se u srijedu sudionici Eurotribine na temu Europske godine vještina.