14.12.2021 10:03
BERLIN, 13. prosinca 2021. (Hina/Reuters) - Njemački proizvođač automobila Volkswagen (VW) u ponedjeljak je objavio da razmatra lokacije za gigatvornice za baterijske ćelije u Španjolskoj i istočnoj Europi, najavivši odluku najkasnije sredinom iduće godine.

Kompanija planira u Europi otvoriti šest gigatvornica kako bi podmirila sve veću potražnju za baterijskim ćelijama unutar grupe, navodi se u priopćenju. Za pogon u Salzgitteru izdvojit će do početka proizvodnje baterijskih ćelija 2025. godine dvije milijarde eura, uz planirani proizvodni kapacitet od 20 gigavatsati godišnje koji bi u idućoj fazi trebao biti udvostručen. Salzgitter će objediniti razvoj, planiranje i kontrolu proizvodnje i postat će VW-ov europski centar za baterije koje će proizvoditi za potrebe grupe, ističu. U planu je i gradnja dodatnih gigatvornica na lokacijama u Španjolskoj i istočnoj Europi koje će biti objavljene do sredine iduće godine. "Do 2030. godine Volkswagen planira otvoriti još dvije tvornice baterijskih ćelija u Europi", dodaje se u priopćenju VW grupe. Njemački div automobilske industrije osnovao je danas i europsku tvrtku koja će objediniti aktivnosti VW-ova poslovanja s baterijama. Cilj mu je time optimizirati njihovu učinkovitost. Već su najavili da planiraju uložiti 52 milijarde dolara kako bi osigurali poziciju vodećeg prozivođača električnih automobila u svijetu.

NekretninaZAGREB, 30. ožujka 2023. (Hina) - Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) s današnjim je danom zaprimila 1.505 zahtjeva za subvencionirane stambene kredite, izvijestilo je u četvrtak Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine.

ZAGREB, 30. ožujka 2023. (Hina) - Trgovački lanac Konzum u ovoj će godini uložiti 25 milijuna eura u širenje i modernizaciju svoje maloprodajne mreže, izvijestili su u četvrtak iz tog trgovačkog lanca iz sastava Fortenova grupe

RIJEKA, 30. ožujka 2023. (Hina) - Rijeka Gateway bit će prvi terminal u regiji na kojem će sve kontejnerske dizalice, obalne i mosne, biti na daljinsko upravljanje iz centralne upravljačke sobe, priopćeno je u četvrtak iz te tvrtke.  

ZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Kompanija FACC, tehnološki partner globalne zrakoplovne industrije, u 2022. je ostvarila prihode od prodaje od 607 milijuna eura, što je porast na godišnjoj razini za 22 posto, a lani je ukupno zaposlila 381 novog radnika, od čega dio njih i u proizvodnom pogonu u Jakovlju u Zagrebačkoj županiji.

MOSKVA, 29. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Najveći ruski proizvođač nafte Rosneft objavio je u srijedu da je s najvećom indijskom rafinerijom Indian Oil Corp potpisao ugovor koji predviđa znatno veće isporuke više vrsta nafte.