13.12.2021 12:52
ZAGREB, 10. prosinca 2021. (Hina) - Nadzorni odbor (NO) Podravke dao je u petak suglasnost Upravi za plan poslovanja te koprivničke prehrambene grupe od 2022. do 2024., kojim su detaljno razrađene aktivnosti koje će se provoditi u njezinim divizijama prehrane i farmaceutike, izvijestili su iz Podravke.
"Time je Grupa Podravka prvi puta u svojoj povijesti dobila operativni plan poslovanja za trogodišnje razdoblje koji se temelji na prethodno usvojenom strateškom planu do 2025. godine", ističe se u priopćenju. Trogodišnji plan prati smjernice i ciljeve postavljene strategijom, detaljno razrađuje sve poslovne aktivnosti obje divizije Grupe Podravka - Prehrane i Farmaceutike - koje će biti provedene u obuhvaćenom razdoblju. Sastavni dio tog plana čini trogodišnji plan investicija temeljem kojeg su pripreme za izgradnju novog logističko-distributivnog centra, jedne od najvećih kapitalnih investicija za iduće razdoblje, u punom tijeku. 

Tako je Uprava Podravke, uz suglasnost NO, donijela odluku o izboru poslovne zone Danica u Koprivnici kao lokacije na kojoj će se graditi novi logističko-distributivni centar (LDC). Odabrana lokacija, kako se navodi u priopćenju, nalazi se u neposrednoj blizini Podravkinih tvornica i omogućava povezanost s postojećim izvoznim skladištem. Odlučeno je i da će taj logističko-distributivni centar biti polu-automatiziran, različitih temperaturnih režima i s predviđenih gotovo 67 tisuća paletnih mjesta namijenjenih gotovim proizvodima, sirovinama i ambalaži. Novi LDC projektiran je tako da svojim kapacitetima zadovolji predviđeni rast prodaje odnosno potrebu za skladišnim prostorom u idućih deset godina. Iz Podravke ističu kako se odlukama vezanim uz novi LDC nastavlja projekt optimizacije logističkih procesa pokrenut sredinom godine, a nakon detaljno provedenih analiza u lancu opskrbe i utvrđenih mjera za unaprjeđenje navedenih procesa. Podsjećaju i kako je trenutačno u tijeku proces pripreme tehničke dokumentacije i ishođenja odgovarajućih dozvola, što se planira završiti do jeseni sljedeće godine kako bi se mogla donijeti odluka o početku radova na izgradnji novog LDC-a. "Realizacijom tog projekta konsolidirat će se veći broj trenutačnih skladišnih prostora koji se koriste za skladištenje gotovih proizvoda, sirovina i ambalaže, a koji se nalaze na čak 18 različitih lokacija. Time će se značajno poboljšati učinkovitost logističkih i distributivnih procesa, poboljšati ukupna učinkovitost Grupe Podravka te dodatno ojačati konkurentnosti poslovanja u sljedećem razdoblju", istaknuli su iz Podravke. Napominju i kako će izgradnja i upotreba novog logističko-distributivnog centra imati pozitivan utjecaj na okoliš smanjenjem emisije CO2 zbog znatno manjeg internog transporta kamionima na području grada Koprivnice. Inače, NO je usvojio i izvještaj o provođenju petogodišnjeg strateškog plana Grupe, donesenog u lipnju ove godine, izrazivši pritom zadovoljstvo dosad provedenim aktivnostima. Prema strategiji poslovanja do 2025. godine, Grupa Podravka u sljedećih pet godina namjerava uložiti oko pet milijardi kuna u proizvodnu i logističku modernizaciju i digitalizaciju, marketing i akvizicije. "Provođenje usvojene Strategije podrazumijeva ulaganje oko 1,7 milijardi kuna investicija u modernizaciju i digitalizaciju proizvodnih i logističkih procesa, oko 1,4 milijarde kuna u marketing za ostvarenje organskog rasta te oko 2 milijarde kuna u akvizicije", izvijestili su tada iz Podravke. Strategija, kako su naveli, obuhvaća obje divizije grupe - prehranu i farmaceutiku (Belupo), kroz tri razvojna stupa - usmjerenost na odabrana tržišta i proizvodne kategorije, povećanje učinkovitosti poslovanja kroz tehnološku modernizaciju i digitalnu transformaciju proizvodnih i logističkih procesa te akvizicije.

CESTAZAGREB, 23. ožujka 2023. (Hina) - Autobusni prijevoznici iz Udruge hrvatskih autobusnih javno-linijskih prijevoznika (UHAJLP) napuštaju radnu skupinu Ministarstva mora, prometa i infrastrukture (MMPI) za izradu novog zakona o prijevozu u cestovnom prometu, nezadovoljni novom definicijom kabotaže u međunarodnom prijevozu, koja dugoročno dovodi u pitanje opstojnost niza njihovih linija.

BERLIN, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Njemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser izjavila je da će istražiti bliske veze između Deutsche Telekoma i kineskog proizvođača opreme za mobilne mreže Huawei, objavio je njemački list Handelsblatt.

TORINO, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Google je u četvrtak objavio da u Italiji planira uspostaviti još jednu bazu podatkovnih centara za računalstvo u oblaku, odabravši za sjedište nove "regije" Torino. 

OSIJEK 23. ožujka 2023. - Američka kompanija Jabil potvrdila je u četvrtak kako u u Osijeku planira gradnju velikog centra izvrsnosti za proizvodnju, u kojem se predviđa zapošljavanje više od 1.500 radnika, čime bi tvrtka postala jedan od najvećih poslodavaca u Slavoniji.

BERLIN, 22. ožujka 2023. (Hina/Reuters/dpa) - Visoka inflacija u Njemačkoj smanjila je potrošnju, a podignute kamatne stope odvraćaju kompanije od ulaganja, što će zakočiti njemačko gospodarstvo u ovoj i idućoj godini, upozorili su u srijedu vladini ekonomski savjetnici.