10.12.2021 10:12
LONDON, 9. prosinca 2021. (Hina/Reuters) - Britanski proizvođač ambalaže DS Smith izvijestio je u četvrtak o snažnom rastu dobiti u prvoj polovini fiskalne godine zahvaljujući valu potražnje proizvođača robe široke potrošnje i procvatu tržišta internetske trgovine.
Vlasnik Tvornice papira i kartona u Belišću i proizvođača plastične ambalaže Kaplast iz Vojnića povećao je prihod u šestomjesečnom razdoblju do kraja listopada za 16 posto, na 3,36 milijardi funti. Dobit prije oporezivanja porasla je 80 posto, na 175 milijuna funti. Kompanija pruža usluge pakiranja, nabave papira i reciklaže, a među svoje klijente ubraja Amazon, Nestle i Unilever. U razdoblju poremećaja izazvanih pandemijom oslonila se na rastuću potražnju za kutijama koje se mogu reciklirati i na procvat internetske trgovine. Skok prihoda i dobiti u prvoj polovini fiskalne godine potaknuo je snažan rast na tržištima poput SAD-a i južne Europe gdje je tvrtka nedavno uložila u razvoj više pogona kako bi mogla udovoljiti pojačanoj potražnji za kartonskom i papirnatom ambalažom. U prvoj polovini fiskalne godine povećali su obujam prodaje ambalaže od valovitog kartona za 9,4 posto, najviše otkada su počeli poslovati. „Na ruku nam i dalje ide vrlo dinamično tržište, obilježeno naglim rastom potražnje za različitim rješenjima za maloprodaju", istaknuo je izvršni direktor Miles Roberts. "Naši su opskrbni lanci i dalje sigurni, a rast ulaznih troškova znatno ublažen", naglasio je Roberts, aludirajući na poskupljenje logistike i papira.

CESTAZAGREB, 23. ožujka 2023. (Hina) - Autobusni prijevoznici iz Udruge hrvatskih autobusnih javno-linijskih prijevoznika (UHAJLP) napuštaju radnu skupinu Ministarstva mora, prometa i infrastrukture (MMPI) za izradu novog zakona o prijevozu u cestovnom prometu, nezadovoljni novom definicijom kabotaže u međunarodnom prijevozu, koja dugoročno dovodi u pitanje opstojnost niza njihovih linija.

BERLIN, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Njemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser izjavila je da će istražiti bliske veze između Deutsche Telekoma i kineskog proizvođača opreme za mobilne mreže Huawei, objavio je njemački list Handelsblatt.

TORINO, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Google je u četvrtak objavio da u Italiji planira uspostaviti još jednu bazu podatkovnih centara za računalstvo u oblaku, odabravši za sjedište nove "regije" Torino. 

OSIJEK 23. ožujka 2023. - Američka kompanija Jabil potvrdila je u četvrtak kako u u Osijeku planira gradnju velikog centra izvrsnosti za proizvodnju, u kojem se predviđa zapošljavanje više od 1.500 radnika, čime bi tvrtka postala jedan od najvećih poslodavaca u Slavoniji.

BERLIN, 22. ožujka 2023. (Hina/Reuters/dpa) - Visoka inflacija u Njemačkoj smanjila je potrošnju, a podignute kamatne stope odvraćaju kompanije od ulaganja, što će zakočiti njemačko gospodarstvo u ovoj i idućoj godini, upozorili su u srijedu vladini ekonomski savjetnici.