08.12.2021 13:50
BERLIN, 8. prosinca 2021. (Hina/Reuters) - Europska turistička agencija TUI izvijestila je u srijedu da je zbog pandemijskih ograničenja zaključila fiskalnu godinu s gubitkom, ali očekuje da će se rezervacije putovanja idućeg ljeta 2022. vratiti na razinu prije pandemije. 
Kompanija je u 12-mjesečnom razdoblju zaključno s rujnom poslovala s gubitkom prije kamata i poreza od 2,1 milijardu eura. U prethodnoj fiskalnoj godini iznosio je tri milijarde eura. Prihod joj je pao 40 posto, na 4,73 milijarde eura. Ističu da su u četvrtom fiskalnom tromjesečju bili blizu pozitivne nule i da su u zadnjim mjesecima ove godine dosegnuli 69 posto razine poslovanja iz razdoblja prije pandemijske krize. U cijeloj fiskalnoj godini zabilježili su 5,4 milijuna putnika, a trenutno imaju 4,1 milijun rezervacija za ovu zimu i iduće ljeto. „Ostvarujemo značajan novčani priljev i ponovno postižemo pozitivne rezultate na mnogim tržištima, i s našim hotelima i s TUI-jevim hotelskim brendovima”, rekao je glavni izvršni direktor Fritz Joussen. TUI se već dvadesetak mjeseci nosi s pandemijskim ograničenjima koja su iznimno teško pogodila turistički sektor, ispraznivši hotele, kruzere i zrakoplove i blokiravši putovanja u većem dijelu tog razdoblja. Kompanija je zatražila pomoć njemačke države, a novac je pribavljala i zaduživanjem i dokapitalizacijom. U listopadu prikupili su oko 1,1 milijardu eura kako bi se pripremili za potpuni oporavak turizma, nakon naglog rasta rezervacija proteklog ljeta.

CESTAZAGREB, 23. ožujka 2023. (Hina) - Autobusni prijevoznici iz Udruge hrvatskih autobusnih javno-linijskih prijevoznika (UHAJLP) napuštaju radnu skupinu Ministarstva mora, prometa i infrastrukture (MMPI) za izradu novog zakona o prijevozu u cestovnom prometu, nezadovoljni novom definicijom kabotaže u međunarodnom prijevozu, koja dugoročno dovodi u pitanje opstojnost niza njihovih linija.

BERLIN, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Njemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser izjavila je da će istražiti bliske veze između Deutsche Telekoma i kineskog proizvođača opreme za mobilne mreže Huawei, objavio je njemački list Handelsblatt.

TORINO, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Google je u četvrtak objavio da u Italiji planira uspostaviti još jednu bazu podatkovnih centara za računalstvo u oblaku, odabravši za sjedište nove "regije" Torino. 

OSIJEK 23. ožujka 2023. - Američka kompanija Jabil potvrdila je u četvrtak kako u u Osijeku planira gradnju velikog centra izvrsnosti za proizvodnju, u kojem se predviđa zapošljavanje više od 1.500 radnika, čime bi tvrtka postala jedan od najvećih poslodavaca u Slavoniji.

BERLIN, 22. ožujka 2023. (Hina/Reuters/dpa) - Visoka inflacija u Njemačkoj smanjila je potrošnju, a podignute kamatne stope odvraćaju kompanije od ulaganja, što će zakočiti njemačko gospodarstvo u ovoj i idućoj godini, upozorili su u srijedu vladini ekonomski savjetnici.