03.12.2021 09:51
RAST
RIM, 2. prosinca 2021. (Hina) - Cijene hrane porasle su u svijetu u studenome četvrti mjesec zaredom, dosgnuvši najvišu razinu u više od 10 godina, potaknute snažnom potražnjom za pšenicom i mliječnim proizvodima, objavila je u četvrtak agencija Ujedinjenih naroda za hranu FAO. 
Indeks cijena hrane Organizacije za hranu i poljoprivredu (FAO), koji prati cijene košarice osnovnih prehrambenih proizvoda, porastao je u studenome za 1,2 posto u odnosu na revidiranu vrijednost u listopadu, na prosječna 134,4 boda. To je njegova najviša vrijednost od lipnja 2011. godine i signalizira rast cijena osnovnih prehrambenih proizvoda za godišnjoj razini za 27,3 posto. FAO je snizio početnu vrijednost indeksa u listopadu za 0,4 boda. Cijene poljoprivrednih proizvoda naglo su porasle prošle godine kao rezultat zastoja prilikom žetve te snažne potražnje. Najviše su u prošlom mjesecu porasle cijene mlijeka i mliječnih proizvoda, za 3,4 posto u odnosu na prethodni mjesec, potaknute snažnom uvoznom potražnjom za maslacom i mlijekom u prahu. Snažno su porasle i cijene žitarica, za 3,1 posto u odnosu na listopadu, te za 23,2 posto u odnosu na prošlogodišnji studeni, izračunao je FAO. Cijene pšenice dosegnule su najvišu razinu od svibnja 2011. zbog zabrinutosti koju su izazvale izvansezonske kišne padaline u Australiji i neizvjesnost zbog mogućih promjena izvoznog režima u Rusiji. Šećer je poskupio 1,4 posto u odnosu na listopad ponajprije zbog viših cijena etanola koje su potaknule uzgajivače šećerne trske da je usmjere u proizvodnju u sektor proizvodnje alkohola, objasnio je FAO.U odnosu na prošlogodišnji studeni cijene šećera više su oko 40 posto. Cijene biljnih ulja bile su gotovo nepromijenjene u odnosu na listopad dok su cijene mesa pale, za 0,9 posto u odnosu na listopad.

Rekordna proizvodnja žitarica

FAO je u odvojenom izvješću o ponudi i potražnji na tržištima žitarica blago snizio projekciju ovogodišnje globalne proizvodnje, na 2,791 milijardu tona, što bi još uvijek predstavljalo rekord i povećanje za 0,7 posto u odnosu na prošlu godinu, ističu. Proizvodnja riže i žitarica koje se koriste u ljudskoj i u prehrani životinja, poput kukuruza, trebala bi porasti 1,4 a proizvodnja riže 0,9 posto. Proizvodnja pšenice trebala bi pak se pak smanjiti jedan posto, na 770 milijuna tona, procjenjuju, zbog naznaka slabijeg uroda u Brazilu i Velikoj Britaniji no što se očekivalo. Potrošnja žitarica trebala bi pak u sezoni 2021/2022. porasti 1,7 posto, na 2,81 milijardu tona, a zalihe bi na kraju sezone trebale biti manje 0,7 posto nego na njezinom početku i kliznuti na 822 milijuna tona. Trgovina žitaricama trebala bi u ovoj sezoni porasti 0,7 posto, na 480 milijuna tona, procjenjuje agencija UN-a, dodavši da bi očekivani 2,2-postotni rast trgovine pšenicom trebao nadoknaditi izgledi pad trgovine žitaricama poput kukuruza.

Temeljni kapital u eurimaZAGREB, 21. ožujka 2023. (Hina) - Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama Republike Hrvatske za siječanj ove godine iznosila je 1.094 eura, što je nominalno i realno više za 4,6 posto u odnosu na prosinac, dok je na godišnjoj razini, prema siječnju lani, nominalno viša za 11,7 posto, a realno niža za 0,9 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) objavljeni u utorak.  

ZAGREB, 21. ožujka 2023. (Hina) - Najbolja lokalna sredina za poduzetništvo je Sveta Nedelja, pokazao je UGP indeks lakoće poslovanja, istraživanje koje je Udruga Glas poduzetnika (UGP) provela među hrvatskim poduzetnicima, mahom svojim članovima. 

ZAGREB, 21. ožujka 2023. (Hina) - Trgovački sud u Zagrebu za 17. travnja zakazao je ročište o prijedlogu za otvaranje stečaja Geothermal solutions, tvrtke poduzetnika Dragana Jurilja i Gorana Pavlovića, za koju je utvrđeno da je lani u studenome imala 1,19 milijuna kuna neizvršenih osnova za plaćanje.

ZAGREB, 17. ožujka 2023. (Hina) - Potrošačke cijene u Hrvatskoj bile su u veljači 12 posto više u odnosu na isti mjesec prošle godine, što znači da je inflacija oslabila treći mjesec zaredom, pokazuju drugi podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS), objavljeni u petak.

ZAGREB, 20. ožujka 2023. (Hina) - Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) u ponedjeljak je u sklopu osmog po redu natječaja, počela zaprimati zahtjeve za subvencioniranje stambenih kredita, a u prvih oko pola sata banke su predale 298 zahtjeva svojih klijenata.