02.12.2021 10:10
auti
FRANKFURT, 1. prosinca 2021. (Hina/Reuters) - Njemački automobilski div Volkswagen uložit će 30 milijardi eura u gradnju tvornica baterijskih ćelija u Europi i na nabavu ključnih sirovina, rekao je u srijedu član uprave Thomas Schmall.
"Govorimo o 25 do 30 milijardi eura, uključujući vertikalni lanac sirovina, ne samo tvornice", rekao je Schmall na konferenciji Reuters Next. Kompanija će tražiti vanjske partnere koji bi trebali pomoći u financiranju, dodao je, naglasivši da VW ne mora igrati vodeći ulogu u pribavljanju novca i da mu cilj nije ravnopravna podjela financijskog tereta. "To će ovisiti o modelu partnerstva koji ćemo definirati idućih mjeseci. Otvoreni smo za raspravu. Ne moramo kontrolirati... tehnološki itinerar, tajming, troškove i dostupnost da bismo stvorili uvjete za realizaciju našeg plana", dodao je čelnik njemačke tvrtke. Schmall nadzire provedbu Volkswagenovog ambicioznog plana gradnje šest velikih tvornica baterija u Europi do kraja desetljeća koji bi mu trebao omogućiti da prestigne američkog Teslu i postane vodeća tvrtka u svijetu po broju prodanih električnih automobila.

Švedski Northvolt počet će 2023. proizvoditi premium baterijske ćelije za VW, a njemački div planira istodobno s kineskim Gotion High-Techom izgraditi tvoricu u Salzgitteru, koja bi trebala bi početi s radom 2025. godine. Do kraja desetljeća VW će izgraditi još četiri postrojenja, najvjerojatnije u Španjolskoj, istočnoj Europi i dvije dodatne lokacije koje još nisu objavljene. Troškovi će iznositi od jedne do dvije milijarde eura po postrojenju, a kapacitet od 40 do maksimalno 80 gigavat sati (GWh), ovisno o kemiji i o dostupnoj opskrbi energijom, rekao je Schmall. "Imamo neke prirodne granice u dostupnosti komunalnih usluga, energije, vode", objasnio je. Pritom su proizvodni kapaciteti tek jedan elemeent jednadžbe, rekao je Schmall, dodavši da se Volkswagen mora pobrinuti i za sirovine, poput litija i nikla. Za to je potreban proaktivniji pristup i Volkswagen će pokušati ući u partnerstva, naglasio je čelnik njemačke tvrtke, najavivši prve sporazume "za nekoliko tjedana".

Najvažnije promjene u zakonodavstvuBERLIN, 28. ožujka 2023. (Hina) - Dan nakon općeg štrajka prometnog sektora u Njemačkoj stanje u prometu u utorak se normaliziralo, a sindikati i poslodavci ponovno pregovaraju o kolektivnim ugovorima.

KOPRIVNICA, 28. ožujka 2023. (Hina) - Radovi na izgradnji novog Podravkinog logističko-distributivnog centra otvoreni su danas na prostoru pored proizvodnih pogona Podravke u Koprivnici.

ZAGREB, 28. ožujka 2023. (Hina) - Presuda kojom tvrtka Danka Končara mora platiti nakladniku portala Direktno ostatak iznosa ugovorenog za pisanje i objavu neoznačenih promo tekstova skrenula je pozornost na takav oblik prikrivenog oglašavanja koji medijska struka osuđuje i pripisuje srozavanju novinarskog profesionalizma.

SAN FRANCISCO, 27. ožujka 2023. (Hina/AFP) – Umjetnici ogorčeni umjetnom inteligencijom koja u sekundi kopira stilove na čiji su razvoj žrtvovali godine vode bitku na internetu i na sudu. 

HANOVER, 24. ožujka 2023. (Hina/Dpa) - Njemački turoperator TUI objavio je u petak da je pokrenuo program dokapitalizacije vrijedan 1,8 milijardi eura koji će mu olakšati povrat državne pomoći iz razdoblja pandemije covida 19.Tvrtka će ponuditi 328,91 milijun novih dionica, i to u omjeru od osam novih dionica za tri 'stare'.