01.12.2021 09:54
AI
ZAGREB, 30. studenoga 2021. (Hina) - Telekom A1 Hrvatska otvorio je u utorak u Zagrebu podatkovni centar u koji je uložio 11 milijuna eura i koji je izgrađen prema Tier III kriterijima UpTime instituta te je najmoderniji takav centar u regiji. 
Centar se nalazi u zagrebačkoj Nežićevoj ulici na križanju s Avenijom Većeslava Holjevca, a u godinu dana gradnje u prostor od više od 2.000 metara četvornih ugrađeno je 220 tona armatura i 5.500 tona betona te sukladno Tier III certifikatu može podnijeti potrese do 9 po Richteru. Izgradila ga je i opremila međunarodna tvrtka Vertiv sa svojim uredom u Hrvatskoj, poznata u području dizajna, gradnje i upravljanja kritičnom infrastrukturom podatkovnih centara. O mogućnostima i uslugama centra voditeljica tog projekta u A1 Hrvatska Antonija Kujundžić Velimirović istaknula je uz ostalo njegovu energetsku učinkovitost i neovisnost od slučajnog prekida struje, jer ima svoje snažne agregate. U centru je i 120 kamera, 100 senzora na prozorima i vratima te druga skupa oprema, što ga, po njezinim riječima, čini najsigurnijim mjestom za čuvanje i zaštitu podataka, pa čak i u slučaju požara, za što imaju također posebnu opremu kojom se pri gašenju ne uništava IT oprema.

Glavni direktor A1 Hrvatska za poslovne korisnike Ivan Gabrić objasnio je da centar pruža usluge kolokacije, virtualne infrastrukture, backupa, niz sigurnosnih rješenja i druge, te se s korisnicima fleksibilno dogovara što im je potrebno i što žele. "Za korisnike to znači i velike uštede, jer malo tko si u Hrvatskoj može priuštiti takvu najmoderniju opremu za čuvanje, zaštitu i sigurnost podataka, to je jako skupo. A oni koji sebi žele osigurati kvalitetne i kontinuirane poslovne cikluse u ovom centru imaju sve”, poručio je Gabrić. Zanimljivo je da podatkovni centar osim zaštitara ne zapošljava nikoga, jer su svi sustavi centralizirani i automatizirani te nadzor rada i ostalog u centru A1 Hrvatska obavlja iz podatkovnog centra na Žitnjaku.

Na konferenciji za medije A1 Hrvatska u tom centru u utorak povodom otvaranja uz predstavnike uprave tog telekoma te Vertiva i Generali osiguranja, koji su i među prvim korisnicima centra, uz ministra mora, prometa i infrastrukture Butković sudjelovao je i državni tajnik Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva Bernard Gršić. "Bili smo hrabri i i unatoč pandemiji i ostalim izazovima investirali smo 11 milijuna eura u podatkovni centar, koji se može nazvati i najmodernijom bankom podataka u regiji. Time smo još jednom potvrdili predanost digitalizaciji Hrvatske, što činimo i sa ubrzanom gradnjom 5G mobilne te fiksne optičke mreže”, naglasio je predsjednik Uprave A1 Jiri Dvorjančansky. Ocijenio je i da je Hrvatskoj potreban takav centar koji nudi sofisticirane usluge i zbog sve većeg korištenja digitalnih najnaprednijih tehnologija u poslovanju, ali i svakodnevnom životu, što je pandemija i ubrzala. I on i ministar Butković i državni tajnik Gršić osvrnuli su se i na nedavno objavljeni DESI index digitalizacije društva (od EK) za 2021., koji je pokazao da je Hrvatska najviše napredovala u povezivosti (za pet mjesta, sa 25. na 20. u sklopu EU 27 članica), ali su svi i mišljenja da može bolje i da će se to i postići u idućim godinama. Ministar Butković je, čestitavši A1 na toj investiciji i kvaliteti gradnje i opreme centra, istaknuo i da je to veliki događaj za Hrvatsku zbog investicije u tu potrebnu infrastrukturu, ali i da je to i određeno priznanje Vladi, koja je radila, kako je kazao, na tome da se takve investicije i događaju, pa i rast BDP-a, što sve vodi većoj konkurentnosti. "To daje vjeru i nadu da je Hrvatska na dobrom putu, jer osim mostova i cesta važna je i digitalna infrastruktura, svjetlovodna i 5G mreža. Neki će reći da Hrvatska nije dovoljno napredovala po DESI-ju, ali napredak postoji i to najviše zbog ulaganja operatora, kao i niza odluka da se olakša poslovanje”, kazao je Butković.

Temeljni kapital u eurimaZAGREB, 21. ožujka 2023. (Hina) - Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama Republike Hrvatske za siječanj ove godine iznosila je 1.094 eura, što je nominalno i realno više za 4,6 posto u odnosu na prosinac, dok je na godišnjoj razini, prema siječnju lani, nominalno viša za 11,7 posto, a realno niža za 0,9 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) objavljeni u utorak.  

ZAGREB, 21. ožujka 2023. (Hina) - Najbolja lokalna sredina za poduzetništvo je Sveta Nedelja, pokazao je UGP indeks lakoće poslovanja, istraživanje koje je Udruga Glas poduzetnika (UGP) provela među hrvatskim poduzetnicima, mahom svojim članovima. 

ZAGREB, 21. ožujka 2023. (Hina) - Trgovački sud u Zagrebu za 17. travnja zakazao je ročište o prijedlogu za otvaranje stečaja Geothermal solutions, tvrtke poduzetnika Dragana Jurilja i Gorana Pavlovića, za koju je utvrđeno da je lani u studenome imala 1,19 milijuna kuna neizvršenih osnova za plaćanje.

ZAGREB, 17. ožujka 2023. (Hina) - Potrošačke cijene u Hrvatskoj bile su u veljači 12 posto više u odnosu na isti mjesec prošle godine, što znači da je inflacija oslabila treći mjesec zaredom, pokazuju drugi podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS), objavljeni u petak.

ZAGREB, 20. ožujka 2023. (Hina) - Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) u ponedjeljak je u sklopu osmog po redu natječaja, počela zaprimati zahtjeve za subvencioniranje stambenih kredita, a u prvih oko pola sata banke su predale 298 zahtjeva svojih klijenata.