01.12.2021 09:51
LUXEMBOURG, 30. studenoga 2021. (Hina) - Rast cijena u eurozoni naglo je ubrzao u studenome, potaknut poskupljenjem energije, približivši se razini od pet posto prvi puta otkada je europski statistički ured počeo objavljivati izvješća, pokazale su procjene objavljene u utorak. 
Godišnja stopa inflacije u eurozoni, mjerena harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena (HICP), porasla je u studenome na 4,9 posto, sa 4,1 posto u prethodnom mjesecu, procijenio je Eurostat. U studenome prošle godine cijene su bile 0,3 posto niže nego u istom mjesecu pretpandemijske 2019. godine. Najviše su u mjesecu na izmaku porasle cijene energije, za 27,4 posto u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec. U listopadu poskočile su 23,7 posto. Kada se isključe cijene energije, inflacija je u eurozoni u studenome iznosila 2,5 posto. Izrazitije je u studenome ubrzao i rast cijena usluga, s 2,1 na 2,7 posto. Među zemljama eurozone najsnažnije su u studenome porasle cijene na Baltiku, za 9,3 posto u Litvi, za 8,4 posto u Estoniji i za 7,4 posto u Latviji. Njemačka je sa 6-postotnim rastom cijena među zemljama s najvišim stopama inflacije, koji, uz skok cijena energenata, odražava i nisku poredbenu osnovicu u pandemijskoj 2020. kada je vlada privremeno snizila stopu PDV-a kako bi poduprla potrošnju u pandemijskoj krizi.

Dužnosnica Europske središnje banke (ECB) Isabel Schnabel izjavila je u ponedjeljak da je inflacija u zoni primjene zajedničke europske valute u studenome dosegnula vrhunac i da će rast cijena u idućoj godini usporiti. Inflacija bi u 2022. trebala pasti na dva posto jer će se problemi zastoja u opskrbi stišati a pad cijena energije popustiti, izjavila je Schnabel u ponedjeljak za televiziju ZDF. Njezina sadašnja vrijednost odražava zastoje u opskrbi, ali i nisku razinu cijena u prošloj godini, u jeku pandemije, objasnila je dužnosnica ECB-a.

Temeljni kapital u eurimaZAGREB, 21. ožujka 2023. (Hina) - Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama Republike Hrvatske za siječanj ove godine iznosila je 1.094 eura, što je nominalno i realno više za 4,6 posto u odnosu na prosinac, dok je na godišnjoj razini, prema siječnju lani, nominalno viša za 11,7 posto, a realno niža za 0,9 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) objavljeni u utorak.  

ZAGREB, 21. ožujka 2023. (Hina) - Najbolja lokalna sredina za poduzetništvo je Sveta Nedelja, pokazao je UGP indeks lakoće poslovanja, istraživanje koje je Udruga Glas poduzetnika (UGP) provela među hrvatskim poduzetnicima, mahom svojim članovima. 

ZAGREB, 21. ožujka 2023. (Hina) - Trgovački sud u Zagrebu za 17. travnja zakazao je ročište o prijedlogu za otvaranje stečaja Geothermal solutions, tvrtke poduzetnika Dragana Jurilja i Gorana Pavlovića, za koju je utvrđeno da je lani u studenome imala 1,19 milijuna kuna neizvršenih osnova za plaćanje.

ZAGREB, 17. ožujka 2023. (Hina) - Potrošačke cijene u Hrvatskoj bile su u veljači 12 posto više u odnosu na isti mjesec prošle godine, što znači da je inflacija oslabila treći mjesec zaredom, pokazuju drugi podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS), objavljeni u petak.

ZAGREB, 20. ožujka 2023. (Hina) - Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) u ponedjeljak je u sklopu osmog po redu natječaja, počela zaprimati zahtjeve za subvencioniranje stambenih kredita, a u prvih oko pola sata banke su predale 298 zahtjeva svojih klijenata.