30.11.2021 09:52
5G
BRUXELLES, 29. studenoga 2021. (Hina/Reuters) - Američki tehnološki divovi trebali bi snositi dio troškova gradnje telekomunikacijskih mreža u Europi jer ih puno koriste, izjavili su u ponedjeljak izvršni direktori skupine vodećih europskih telekomunikacijskih tvrtki. 
Izvršni direktori Deutsche Telekoma, Telekom Austrije i još 11 kompanija zatražili su podršku američkog sektora u velikim ulaganjima u 5G, optičke i kabelske mreže koje bi trebale omogućiti brz podatkovni promet i usluge u oblaku kompanija poput Netflixa, YouTubea i Facebooka. Ulaganja u europskom telekomunikacijskom sektoru prošle su godine porasla na 52,5 milijardi eura, najvišu razinu u šest godina, podsjeća Reuters. "Veliki i sve veći dio mrežnog prometa generiraju i monetiziraju velike tehnološke platforme, a to od telekomunikacijskog sektora zahtijeva kontinuirana, intenzivna ulaganja u mrežu i planiranje", rekli su izvršni direktori 13 kompanija u zajedničkoj izjavi.

Osim čelnika Deutsche Telekoma i Telekom Austrije, izjavu su potpisali  čelnici Telefonice, Orangea, KPN-a, BT Groupa, Vodafonea, Vivacoma, Proximusa, Telenora, Altice Portugala, Telia Companyja i Swisscoma."Taj model građanima EU-a omogućuje da uživaju u plodovima digitalne transformacije, ali bit će održiv samo ako i velike tehnološke platforme preuzmu na svoja leđa pravedan dio troškova mreže", rekli su.Nisu poimence spomenuli nijednu tehnološku tvrtku, ali no Reuters zaključuje da je poruka upućena američkim tehnološkim divovima poput Netflixa i Facebooka. Kritizirali su istodobno visoke cijene radijskih frekvencija za mobilne mreže, tvrdeći da ih vlade zemalja EU-a koriste kao "krave muzare", a prigovora nisu pošteđeni ni zastupnici Europskog parlamenta, zbog nastojanja da ukinu naknade na pozive unutar EU-a. "Procjenjujemo da će sektoru u četiri godine oduzeti više od dvije milijarde eura, što odgovara 2,5 posto godišnjih investicijskih kapaciteta za mobilnu infrastrukturu", požalili su se šefovi europskih telekomunikacijskih tvrtki.

AVIONZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Kompanija FACC, tehnološki partner globalne zrakoplovne industrije, u 2022. je ostvarila prihode od prodaje od 607 milijuna eura, što je porast na godišnjoj razini za 22 posto, a lani je ukupno zaposlila 381 novog radnika, od čega dio njih i u proizvodnom pogonu u Jakovlju u Zagrebačkoj županiji.

MOSKVA, 29. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Najveći ruski proizvođač nafte Rosneft objavio je u srijedu da je s najvećom indijskom rafinerijom Indian Oil Corp potpisao ugovor koji predviđa znatno veće isporuke više vrsta nafte. 

ZAGREB, 30. ožujka 2023. (Hina) - U Hrvatskoj je u veljači potrošnja u maloprodaji realno porasla 0,4 posto na godišnjoj razini, što predstavlja rast drugi mjesec zaredom, ali sporiji nego mjesec dana prije. 

ZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Europska komisija odobrila je u utorak Googleovo preuzimanje Photomatha, zaključivši da "neće potaknuti zabrinutost za tržišno natjecanje u Europskom ekonomskom području (EEA)".

ZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Hrvatska se mora brže prilagođavati promjenama koje na tržištu rada donose zelena i digitalna tranzicija i potaknuti povratak iseljenih stvaranjem povoljnije poslovne klime, složili su se u srijedu sudionici Eurotribine na temu Europske godine vještina.