29.11.2021 10:16
Obitelj
ZAGREB, 29. studenoga 2021. (Hina) - Hrvatska, Meksiko i Turska u trećem su se tromjesečju najviše približile turističkim rezultatima iz 2019. među većim odredištima u svijetu, gdje je ukupno bilo 58 posto više međunarodnih turističkih dolazaka nego u istom razdoblju prošle godine, što naznačuje određeni, ali još krhki oporavak, pokazuju podaci UNWTO-a. 
Napominjući da pandemija i dalje usporava oporavak, kao i neujednačene stope cijepljenja i novi sojevi koronavirusa, iz Svjetske turističke organizacije-UNWTO u ponedjeljak su podatke iz novog izdanja Svjetskog turističkog barometra za treće tromjesečje 2021. komentirali ohrabrujućim, no upozoravaju da su ukupno za svijet još 64 posto ispod razine 2019. te neujednačeni u raznim svjetskim regijama. Pritom ne navode apsolutne brojke nego samo postotke. "U svjetlu sve većeg broja slučajeva zaraza i pojave novih varijanti koronavirusa trebamo biti oprezni i nastaviti s naporima da se osigura jednak pristup cijepljenju, koordinirani postupci putovanja i korištenje digitalnih potvrda o cijepljenju. Time bi se mogla olakšati mobilnost i nastaviti podržavati sektor", poručio je glavni tajnik UNWTO-a Zurab Pololikashvili.

Europa i Mediteran s najboljim učinkom

Europa je, po podacima UNWTO-a, u trećem tromjesečju 2021. zabilježila najbolji relativni učinak s 53 posto manje međunarodnih dolazaka turista (s noćenjem) nego u istom tromjesečju 2019., pri čemu su u kolovozu i rujnu ponegdje ostvareni i najbolji mjesečni rezultati od početka pandemije. U nekim odredištima mediteranske i južne Europe turistički rezultati su se približili i predpandemijskim razinama, u čemu je Hrvatska sa zaostatkom od 19 posto za trećim tromjesečjem 2019. najbolja u toj podregiji, ali i šire. S 20 posto minusa slijedi ju Meksiko te s 35 posto Turska. Uz te zemlje, rezultatima iz trećeg tromjesečja 2019. više su se približili i neki otoci na Karibima i južnoj Aziji, kao i obje Amerike, dok je međunarodnih dolazaka turista u regiju Azija i Pacifik bilo 95 posto manje nego u trećem tromjesečju 2019. jer su mnoga odredišta ostala zatvorena. Regije Afrika te Bliski Istok zabilježili su pak pad tih dolazaka od 74 odnosno od 81 posto u odnosu na treće tromjesečje 2019. godine. Za porast potražnje iz UNWTO-a kažu da je potaknut povećanim povjerenjem putnika uslijed cijepljenja i ublažavanja ograničenja ulaska u mnogim destinacijama, a u Europi i EU digitalnim covid certifikatom, koji je olakšao kretanje unutar EU nakon višemjesečnog ograničenja putovanja. No, u drugim svjetskim regijama oporavak turizma u trećem tromjesečju bio je neujednačen zbog različitih stupnjeva ograničenja mobilnosti, stopa cijepljenja i povjerenja putnika.

Postupno poboljšanje prihoda, ali za cijelu 2021. sličan pad kao 2020.

Podaci UNWTO-a pokazuju da prihodi od međunarodnog turizma pokazuju slično poboljšanje u trećem tromjesečju 2021., pri čemu iznose primjere Meksika, koji je  ostvario jednaku zaradu kao 2019., te Turske, Francuske i Njemačke, koje imaju manju zaradu za 20, 27 i 37 posto. Kako su i Nijemci i Francuzi među najvećim putnicima u svijetu, iz UNWTO-a iznose i da su i u odlaznim putovanjima iz tih zemalja rezultati bili "umjereno bolji" s 28 odnosno 33 posto manjom međunarodnom turističkom potrošnjom nego u trećem tromjesečju 2019. godine. Unatoč ljetnim poboljšanjima, iz UNWTO-a do kraja 2021. zbog nastavka pandemije, neujednačenog cijepljenja, gospodarskog pritiska, skoka cijena nafte i poremećaja opskrbnih lanaca prognoziraju slične rezultate kao 2020. godine. Očekuju naime da će međunarodni dolasci turista za cijelu 2021. ostati na 70 do 75 posto ispod razine iz 2019. odnosno rekordnih 1,5 milijardi, što je sličan pad kao u 2020., dok bi svjetski BDP zbog pada turizma mogao ostati bez još dva bilijuna američkih dolara, također isto kao i 2020.Izvoz turizma pak za 2021. procjenjuju na 700 do 800 milijuna dolara, što je znatno ispod 1,7 bilijuna dolara iz 2019. godine.

CESTAZAGREB, 23. ožujka 2023. (Hina) - Autobusni prijevoznici iz Udruge hrvatskih autobusnih javno-linijskih prijevoznika (UHAJLP) napuštaju radnu skupinu Ministarstva mora, prometa i infrastrukture (MMPI) za izradu novog zakona o prijevozu u cestovnom prometu, nezadovoljni novom definicijom kabotaže u međunarodnom prijevozu, koja dugoročno dovodi u pitanje opstojnost niza njihovih linija.

BERLIN, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Njemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser izjavila je da će istražiti bliske veze između Deutsche Telekoma i kineskog proizvođača opreme za mobilne mreže Huawei, objavio je njemački list Handelsblatt.

TORINO, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Google je u četvrtak objavio da u Italiji planira uspostaviti još jednu bazu podatkovnih centara za računalstvo u oblaku, odabravši za sjedište nove "regije" Torino. 

OSIJEK 23. ožujka 2023. - Američka kompanija Jabil potvrdila je u četvrtak kako u u Osijeku planira gradnju velikog centra izvrsnosti za proizvodnju, u kojem se predviđa zapošljavanje više od 1.500 radnika, čime bi tvrtka postala jedan od najvećih poslodavaca u Slavoniji.

BERLIN, 22. ožujka 2023. (Hina/Reuters/dpa) - Visoka inflacija u Njemačkoj smanjila je potrošnju, a podignute kamatne stope odvraćaju kompanije od ulaganja, što će zakočiti njemačko gospodarstvo u ovoj i idućoj godini, upozorili su u srijedu vladini ekonomski savjetnici.